'Oekraïne laat Europa nadenken over voedsel'

Oekraïne is een van de grootste graanproducenten van de wereld. Nu het daar oorlog is, staat voedselzekerheid in heel Europa op de agenda. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft verklaard dat de oorlog de voedselvoorziening in Nederland nog niet in het gedrang brengt. Toch is het niet ondenkbaar dat graanprijzen verder stijgen.

%27Oekra%C3%AFne+laat+Europa+nadenken+over+voedsel%27
© Dirk Hol

De voedselproblemen zullen zich het eerst voordoen bij de landen die sterk afhankelijk zijn van import uit Oekraïne en Rusland. Dat zijn landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Vooral Egypte en Turkije kopen het leeuwendeel van hun tarwe in deze twee landen. Het verleden heeft geleerd dat extreme prijsstijgingen van voedsel tot onlusten en politieke onstabiliteit kunnen leiden. De Arabische Lente startte in 2010 in Tunesië mede door een toegenomen broodprijs.


In Europa zal dat niet zo'n vaart lopen. Ten eerste omdat Europa minder afhankelijk is van deze productie en ten tweede omdat de gemiddelde Europeaan een veel lager percentage van zijn inkomen uitgeeft aan voedsel dan een gemiddelde Afrikaan of Aziaat. Daardoor zijn Europeanen minder kwetsbaar voor prijsstijgingen. Een voedselprijsstijging van 20 procent komt harder aan als je al de helft van je inkomen uitgeeft aan eten, dan wanneer je 10 procent aan voedsel besteedt.

Voedselzekerheid staat in heel Europa op de agenda

René Bouwmeester, redacteur politiek en economie bij Nieuwe Oogst

In de lidstaten van de Europese Unie leidt het conflict buiten de unie tot een andere discussie, die over de toekomst van de landbouw. We kunnen ons hier opmaken voor een strijd tussen de twee kampen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In de ene hoek staat de 'groene lobby' die wil werken aan de Green Deal en vol wil inzetten op vergroening met lagere landbouwproductie tot gevolg. Aan de andere kant staan de partijen die juist wijzen op de positie van Europa voor de voedselvoorziening binnen en buiten de unie.

Nu de politieke stabiliteit elders in de wereld verbonden blijkt met het Europese landbouwvraagstuk, komt deze discussie op scherp te staan. De vraag dient zich aan of Europa als economische voorhoedespeler ook een voedselverantwoordelijkheid heeft in de wereld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer