Noord-Holland keurt ganzenbeheer goed

Noord-Holland is akkoord met het ganzenbeheerplan van de Faunabeheereenheid (FBE). LTO Noord betreurt dit 'politieke besluit' en stelt dat het provinciebestuur hiermee de ogen sluit voor de werkelijkheid en weigert een andere koers te varen om de ganzenpopulatie daadwerkelijk in omvang terug te brengen.

Noord%2DHolland+keurt+ganzenbeheer+goed
© Nieuwe Oogst

De FBE spreekt van 'gecoördineerd beheer', waarbij ze de regie heeft over de regionale beheerteams die de ganzenpopulatie in de Europees beschermde Natura 2000-gebieden moet verkleinen. Daarnaast richten de beheerders zich vooral op het vroege voorjaar, om zo de aanwas van jonge ganzen te voorkomen.

LTO Noord was voorstander van het aanpassen van de winterrust, maar dat hield de provincie tegen. Feitelijk is het vastgestelde plan een voortzetting van het huidige beleid dat naar de mening van LTO failliet is en aangepast had moeten worden.


Onder protest akkoord

Om die reden heeft de organisatie in het FBE-bestuur tegen vaststelling van het faunabeheerplan gestemd. Ook de vertegenwoordigers van de Federatie Particulier Grondbezit en de Agrarische Collectieven zijn slechts onder protest akkoord gegaan met het aangepaste beheerplan.

Vanwege de grote economische en ecologische belangen heeft de continuïteit van beheer uiteindelijk de doorslag gegeven dat het FBE-bestuur bij meerderheid akkoord is gegaan, zo staat in de begeleidende aanbiedingsbrief te lezen.


Extra schade

LTO Noord voorspelt een verdere groei van de populatie en daarmee ook extra schade. Vorig jaar was dat volgens uitkeringsinstantie BIJ12 in Noord-Holland meer dan 9 miljoen euro, een stijging van 3 miljoen ten opzichte van 2019. En het eigen risico is intussen verhoogd van 5 naar 20 procent.

Hooijer stelt dat de provincie zich niet houdt aan eerdere afspraken. 'Beloftes over de verlaging van de administratieve druk en meer mogelijkheden voor een efficïenter ganzenbeheer zijn niet nagekomen. Met dit plan hebben grondgebruikers juist geen mogelijkheden om beheer en schadebestrijding op een effectievere wijze in te vullen.'


Belemmerd

Ook wordt een effectief beheer in de Natura 2000-gebieden nog altijd belemmerd, meent Hooijer. 'Juist die periode is van grote invloed op de kwaliteit van de eerste snede gras. Extra frustrerend omdat er aanvankelijk een goed werkbaar plan lag van de FBE.'

Het geldende plan heeft een looptijd heeft van drie jaar, in plaats van de gebruikelijke zes. 'Er wordt een vinger aan de pols gehouden om in te grijpen als blijkt dat deze lijn niet werkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer