Raad van State akkoord met hoger eigen risico faunaschade

Provincie Fryslân mag een hoger eigen risico hanteren bij tegemoetkomingen in faunaschade. Maar wel onder voorwaarde dat boeren daardoor niet onevenredig zwaar worden getroffen. Het vaststellen van de tegemoetkoming blijft maatwerk. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een zestal zaken over faunaschade in Friesland.

Raad+van+State+akkoord+met+hoger+eigen+risico+faunaschade
© Nieuwe Oogst

De Raad van State oordeelde weliswaar alleen over die Friese zaken. Maar de uitspraak is wel maatgevend voor heel Nederland. Ook andere provinciebesturen kunnen nu een hoger eigen risico gaan hanteren.

Fryslân wil met de verhoging van het eigen risico van 5 naar 20 procent het jaarlijkse bedrag aan schadevergoedingen omlaag brengen. Volgens de regeling kunnen boeren een volledige schadevergoeding krijgen als ze hun land onderbrengen in foerageergebieden voor ganzen om zo dieren weg te lokken van andere andere percelen. Wie niet aansluit bij een foerageergebied, krijgt standaard een verhoogd eigen risico.


Kwaad bloed

Dat zette kwaad bloed bij veel boeren, omdat ze lang niet altijd hun percelen als foerageergebied kunnen inzetten. Bovendien is het een vrijwillige regeling, maar wie niet meedoet, wordt fors gestraft.

De Groningse rechtbank maakte om die redenen vorig jaar nog gehakt van de nieuwe schaderegeling. De rechtbank zag de regeling als onredelijk. Een van de getroffen boeren mocht bijvoorbeeld de ganzen op een deel van zijn land niet verjagen, omdat daar een jachtverbod geldt. Volgens de rechtbank kan ook de wens van de provincie om het jaarlijkse schadebedrag te verlagen geen reden zijn om het eigen risico te verhogen.

De Raad van State is het wel grotendeels eens met de rechtbank. Maar de Raad is uiteindelijk toch overtuigd door een op het allerlaatste moment aangedragen argument van de provincie. Uit een berekening van adviesbureau CLM blijkt dat de gemiddelde getaxeerde schade in 2019 niet meer dan ruim 2 procent bedraagt van de gemiddelde jaaromzet van Friese boeren. En van die schade is 80 procent vergoed aan boeren buiten de foerageergebieden. Volgens de Raad is de regeling met hoger eigen risico daarom in het algemeen niet onredelijk.

De provincie moet in de zes Friese zaken nu bekijken of aan de voorwaarde van redelijkheid is voldaan. De bezwaarmakers moeten de kans krijgen om te bewijzen dat ze onevenredig zwaar worden getroffen door het verhoogde eigen risico. Daarna komt de Raad met een eindoordeel in die zaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer