Oekraïnecrisis treft kassenbouwers voor tientallen miljoenen euro's

Nederlandse kassenbouwers en installatiebedrijven leiden door de Oekraïnecrisis tientallen miljoenen euro's schade. Bedrijven hebben medewerkers teruggehaald uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.

Oekra%C3%AFnecrisis+treft+kassenbouwers+voor+tientallen+miljoenen+euro%27s
© Willem Paterik

Het in veiligheid brengen van personeel in en in de nabijheid van het oorlogsgebied had de afgelopen week prioriteit, zegt voorzitter Annie van de Riet van Avag. Dat is de koepelorganisatie van kassenbouwers in Naaldwijk.


Volgens haar zijn er in de drie landen ongeveer tien glastuinbouwprojecten gaande, waarbij eenzelfde aantal Nederlandse bedrijven is betrokken. De werkzaamheden zijn daar stil komen te liggen, niet alleen omdat werknemers zijn vertrokken, maar ook omdat betalingen niet meer plaatsvinden.


Betalingen vallen stil

Doorgaans wordt bij glastuinbouwprojecten, naar gelang de voortgang van de bouw, in fases betaald. Zulke betalingen zijn niet meer mogelijk sinds de financieel-economische strafmaatregelen die tegen Rusland zijn ingesteld. Door de oorlog zijn opdrachten gecanceld en blijven offertes liggen, aldus Van de Riet. Kassenbouwers en installatiebedrijven hebben machines en materialen moeten achterlaten in de drie landen. Ook dat is een schadepost.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Oekraïnecrisis laat ook op andere manieren haar sporen achter. Veel grondstoffen voor glastuinbouwprojecten, waaronder glas en aluminium, komen uit Rusland. De Avag-voorzitter: 'Dat heeft zeker invloed op de bouw elders in de wereld.'

Van de Riet wijst erop dat Avag-leden al door de hoge energieprijzen werden getroffen. Hierdoor komen investeringen in verduurzaming van bestaande kassen in de verdrukking. 'Telers hebben geen geld meer over voor de energietransitie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer