Wojciechowski: herziening EU-landbouwbeleid niet nodig

De Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt het essentieel dat Rusland wordt uitgesloten van de internationale handel. Een herziening van het Europese landbouwbeleid door de oorlog in Oekraïne acht hij niet nodig.

Wojciechowski%3A+herziening+EU%2Dlandbouwbeleid+niet+nodig
© Europese Unie

Als sancties tegen het regime van de Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale gemeenschap Rusland onder meer van het internationale betalingsverkeer afgesloten en handelsbeperkingen opgelegd. Daarmee komt ook een groot deel van de handel met het land stil te liggen.

De invasie van Oekraïne verstoort daarnaast de wereldmarkten voor landbouwproducten en grondstoffen die nodig zijn voor de landbouwproductie, zoals energie en meststoffen. Sinds het begin van het conflict is er al een sterke stijging van de wereldprijzen, die historisch hoge niveaus bereiken.


Volgens de Europese landbouwcommissaris bedraagt de omzet van de landbouwexport vanuit de Europese Unie naar de drie bij het conflict betrokken landen – Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne – 10,5 miljard euro en de invoer 8 miljard euro. Dat is 6 procent van de totale Europese handel. Wojciechowski noemt de cijfers zeker belangrijk, maar niet bepalend voor de landbouw en voedselzekerheid in Europa.


Overleg landbouwcommissie

Wojciechowski praat de 27 landbouwministers woensdagmiddag in een informeel overleg via een videovergadering bij. Begin deze week werd de landbouwcommissie van het Europees Parlement al op de hoogte gesteld. De gevolgen zijn vooral sterk voor de acht buurlanden, die de grootste gevolgen van het conflict zullen ondervinden: Polen, de Baltische staten, Finland, Slowakije, Hongarije en Roemenië.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De belangrijkste Europese landbouwproducenten, zoals Frankrijk en Duitsland, zullen volgens de Eurocommissaris minder worden getroffen. De Nederlandse landbouwminister Henk Staghouwer stelt in een Kamerbrief dat de bespreking van woensdagmiddag is belegd om acties te benoemen die binnen de Europese Unie moeten worden genomen.

Ook in samenwerking met andere internationale instanties, zoals de wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Hij wees erop dat de bijeenkomst nog geen concrete besluiten zal nemen.


Goed compromis

Wojciechowski weersprak geluiden dat het Europese landbouwbeleid en de boer-tot-bordstrategie vanwege de oorlog in Oekraïne moeten worden herzien. Volgens hem vormt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een zeer goed compromis tussen ecologen en boeren die bang waren voor beperkingen.

‘Ik denk niet dat het nieuwe GLB leidt tot een daling van de landbouwproductie. Integendeel, bepaalde maatregelen kunnen bijdragen tot de ontwikkeling ervan’, zo zei de EU-commissaris tegen verslaggevers tijdens een bezoek deze week aan de landbouwbeurs Salon de l'Agriculture in Parijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer