Boeren creëren meer plasdras door groen licht voor inlaat

Boeren in Friesland kunnen sinds kort een vergunning krijgen voor de aanleg van een inlaat om land te vernatten voor weidevogels. Dat heeft Wetterskip Fryslân besloten. Melkveehouders Hendrik en Sjoerd Galema uit Hartwerd zijn blij met het besluit. Zij plaatsen binnenkort een tweede buis door de polderdijk om plasdras te creëren.

Boeren+cre%C3%ABren+meer+plasdras+door+groen+licht+voor+inlaat
© Niels de Vries

De ondernemers zetten zich al jaren in voor weidevogels. Op zo'n 30 hectare grasland ligt een weidevogelbeheerpakket. De laatste jaren liep de weidevogelstand echter zo hard achteruit, dat Hendrik Galema en zijn vader zich achter hun oren krabden of ze door wilden gaan met weidevogelbeheer.

'Blijven we ons ervoor inzetten of houden we ermee op? Dat was de vraag die we onszelf stelden. Wij kwamen tot de conclusie dat we echt hart hebben voor de weidevogel. Op eigen initiatief hebben we twee jaar geleden een halve hectare land afgegraven voor plasdras.'


Meer nesten

Het land vernatten bleek zijn vruchten af te werpen, vorig jaar telde de voorzitter van de Agrarische Jongeren Fryslân meer nesten dan de jaren ervoor op zijn land. Het ging om twaalf kievitsnesten, dertien gruttonesten, acht scholeksternesten en vijf tuleluurnesten.

'Onze ervaring is dat weidevogels alleen komen wanneer er een gunstig habitat is. Een vogel met honger gaat niet op kurkdroog land zitten. Dat was voor ons de reden om het land natter te maken, zodat de vogels makkelijker aan voedsel kunnen komen.'


Water uit sloot oppompen

In de meeste gevallen pompen boeren oppervlaktewater vanuit de sloot op het land om plasdras te vullen. Om water op het land te krijgen, is een inlaat in de dijk echter de meest effectieve en goedkope oplossing, stelt Galema. Hij voerde hier overleg over met het Wetterskip, dat er aanvankelijk wat huiverig tegenover stond.


Volgens de jonge ondernemer scheelt het 'vrachten aan gemeenschapsgeld' nu boeren een inlaat mogen aanleggen. 'Een pomp kost rond de 3.000 euro, voor een inlaat ben je zo'n 200 tot 300 euro kwijt. Een pomp is helemaal gesubsidieerd. Het kost niet alleen klauwen met geld voor de gemeenschap, het risico bestaat ook dat de pomp kapot gaat of verstopt raakt. Bovendien heeft een pomp vaak onvoldoende capaciteit.'


Predatie weidevogels

Een zorgpunt blijft de predatie van de eieren en weidevogelkuikens. Volgens Galema is dat iets 'om gek van te worden'. Van de 38 nesten is bijna de helft gepredeerd door onder andere steenmarter en kiekendief.

'Onze nazorger zag de roofvogel met weidevogelkuikens vliegen. De vogelwacht heeft de steenmarter zoveel voor de camera gehad, dat de provincie een ontheffing verleende voor het vangen van de steenmarter. Om ervoor te zorgen dat de kiekendief hier niet meer broedt, halen wij riet weg, want daar nestelt de roofvogel. Wij hopen dat dit voldoende zoden aan de dijk zet, want anders blijft weidevogelbeheer dweilen met de kraan open.'


Dertig vergunningaanvragen

Dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân Jan van Weperen schat in dat het wetterskip dit weidevogelseizoen zo'n dertig aanvragen voor vergunningen binnenkrijgt voor de aanleg van inlaten voor plasdras. 'Er is een vrij grote animo voor. Steeds meer boeren doen aan weidevogelbeheer. Een goede aanleg van een inlaat zorgt ook voor een goed waterniveau op het land. De NVWA keurde plasdrasgebieden nog wel eens af, omdat er volgens de dienst te weinig water in stond.'

Wetterskip Fryslân heeft nog eens kritisch naar de leges gekeken voor de aanleg van een inlaat. Voor complexere zaken zouden boeren in sommige gevallen zo'n 1.800 euro aan leges moeten betalen. 'We gaan er vanuit dat we in de meeste gevallen onder het 400 euro-tarief kunnen zitten. Wij willen op een positieve manier weidevogelbeheer ondersteunen, zonder anderen te benadelen', geeft Van Weperen aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer