340.000 euro voor beschermen boerenlandvogels in Drenthe

Gedeputeerde Staten van Drenthe willen in 2022 en 2023 340.000 euro beschikbaar stellen voor het beschermen van boerenlandvogels. Provinciale Staten moeten de subsidie nog goedkeuren.

340%2E000+euro+voor+beschermen+boerenlandvogels+in+Drenthe
© Twan Wiermans

Met het geld kan Landschapsbeheer Drenthe net als in 2021 maatregelen nemen, zoals het uitstellen van maaien en het plaatsen van nestbeschermers en roofdierwerende rasters. Via de bijdrage worden boeren en andere landeigenaren gestimuleerd mee te doen met het beschermen van weide- en akkervogels. Zij ontvangen dan een compensatie voor inkomstenderving.

De subsidieregeling maakt onderdeel uit van de totaalaanpak 'Drentse Boerenlandvogels 2021-2025'. Provincie Drenthe werkt hierin samen met vrijwilligers en veel organisaties in het Ermberaad. Die brede samenwerking is volgens de provincie hard nodig, omdat ook in Drenthe steeds minder vogels in het open boerenland zijn te vinden. Dan gaat het om soorten als grutto en patrijs.


Kruidenrijke stroken

De werkzaamheden van Landschapsbeheer Drenthe richten zich voornamelijk op gebieden waar soorten als grutto, tureluur, kievit en wulp broeden. Denk, naast aangepast maaibeleid, bijvoorbeeld aan het aanleggen van plasdrasplekken, natte stukken land waar vogels voedsel en rust vinden. Ook worden kruidenrijke stroken aangelegd die insecten aantrekken en bovendien beschutting bieden voor jonge vogels.

Bij het creëren van een veilige leefomgeving hoort ook de preventieve bescherming tegen roofdieren als de vos. Met het uitrasteren van een nest van de wulp zijn eerder al goede ervaringen opgedaan. Het gaat niet alleen om het beschermen van de eieren in het nest, maar ook van de opgroeiende kuikens die de eerste stappen buiten het nest zetten.

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) ziet verbeteringen: 'Afgelopen jaar zijn de eerste resultaten bereikt met concrete maatregelen in het veld, maar we zijn er nog niet. Daarom is het belangrijk dat we met z'n allen doorgaan met deze aanpak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer