Boeren Tinallinge redden weidevogelkuiken van verdrinkingsdood

Jaarlijks verdrinken er weidevogelkuikens, reeën en hazen in de Takkebossertocht die door het 500 hectare grote Groninger weidevogelgebied bij Tinallinge stroomt. Samen met zeven melkveehouders hebben Collectief Groningen West en waterschap Noorderzijlvest daarom de beschoeiing over een lengte van 5 kilometer verlaagd.

Boeren+Tinallinge+redden+weidevogelkuiken+van+verdrinkingsdood
© Anne Jan Staal

'Het is een ecologische val. Nog niet vliegvlugge weidevogelkuikens zijn heel goede zwemmers. De oudere weidevogels lokken ze vaak naar de overkant van het water voor vreten', geeft veldcoördinator Jaap van Gorkum van Collectief Groningen West aan.

De oevers zijn daar flauw en natuurvriendelijk gemaakt met kruidenrijke stroken. 'De kuikens kunnen heel gemakkelijk in de vaart springen, maar eruit klimmen lukt niet. De oever is hartstikke steil en glad. En voor een ree of een haas is het water te breed om erover te springen. Het gevolg is dat ze verdrinken.'


Plasdrasgebieden

De grond die vrijkomt, gebruiken de boeren om delen van ruige rietsloten die geen functie meer hebben ermee vol te gooien. Hierdoor ontstaan plasdrasgebieden voor de weidevogels. Waterschap Noorderzijlvest gaf hiervoor een vergunning.

'Sloten dichtgooien, daar zijn we geen voorstander van. Maar we wilden de grond ook liever niet afvoeren. Dit is een win-winsituatie. We wachten even totdat het wat droger wordt en beginnen dan met deze werkzaamheden. Die moeten in ieder geval voor 15 maart gebeuren, want dan begint het broedseizoen', zegt Van Gorkum.Belangstellenden krijgen in mei de kans om op een excursiekar door het weidevogelgebied te rijden. Deze wordt onder andere bekostigd met compensatiegeld van Tennet voor de aanleg van de 380 Kv-leiding in het gebied, geeft Van Gorkum aan.

'Uit het zicht van de weidevogels rijden we dan door het gebied. Dit is een heel goed weidevogelgebied. Het zwaarste weidevogelpakket ligt erop. Er is een goede samenwerking met Natuurmonumenten en we doen veel aan predatiebeheer. Dat werpt zijn vruchten af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer