Wetterskip Fryslân staat inlaat voor plasdrasgebieden toe

Friese boeren die aan weidevogelbeheer doen, krijgen toestemming om een inlaat door de waterkering aan te leggen. Hiermee kunnen ze makkelijker plasdrasgebieden aanleggen voor de vogels.

Wetterskip+Frysl%C3%A2n+staat+inlaat+voor+plasdrasgebieden+toe
© Persbureau Noordoost

Grondeigenaren moeten een vergunning aanvragen bij Wetterskip Fryslân, voordat zij een inlaat mogen aanleggen.

Weidevogels hebben baat bij weilanden waar een laagje water staat. Hierdoor kunnen ze met hun snavel naar voedsel zoeken. Droge grond is daarvoor te hard.

Met een inlaat wordt het weidevogelbeheer voor grondeigenaren eenvoudiger. Deze hoeven zij alleen maar open te zetten. Wanneer zij water pompen voor plasdras, moeten zij een slang over de polderdijk leggen en aansluiten op een losse pomp.


Koerswijziging

In het verleden was Wetterskip Fryslân geen voorstander van extra inlaten door de waterkering. De kering dient om water uit sloot, vaart of meer tegen te houden en zo wateroverlast te voorkomen. Ieder object op, in of door de kering is een extra factor om rekening mee te houden in het waterbeheer.

'Met deze koerswijziging willen we graag bijdragen aan betere omstandigheden voor de weidevogels en grondeigenaren tegemoetkomen die graag zo'n inlaat willen. Daar is in het verleden wel vaker om verzocht. Bij zorgvuldige aanleg zijn de risico's beperkt. We gaan ervan uit dat de grondeigenaren zelf in de gaten houden dat alles goed functioneert. Onze rayonbeheerders zullen daarop toezien', stelt bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer