Tulpenbroeiseizoen positief van start gegaan

Veilingmeester Arjen Groeneveld en productmanager Coen Verspeek van veiling Royal FloraHolland zijn positief over de start van het tulpenbroeiseizoen en over de prijzen. Dat vertelden ze op de Vakavond van Vaktentoonstelling Zwaagdijk.

Tulpenbroeiseizoen+positief+van+start+gegaan
© Vaktentoonstelling Zwaagdijk

Het wordt een bijzonder tulpenjaar. Dat kunnen we voorzichtig concluderen uit de woorden van veilingmeester en productmanager van FloraHolland. 'We zijn nog maar net op stoom', zegt Arjen Groeneveld. 'Maar we hebben een hele positieve start gehad van het tulpenseizoen en dan moeten de feestdagen nog komen. Die volgen elkaar netjes op dit jaar. Om de drie weken is er een feestdag, daardoor krijgt de verkoop elke keer een impuls.'

In de eerste zes weken is het volume enigszins achtergebleven ten opzichte van de voorgaande vier jaren. Dat was wel verwacht. 'Broeiers zijn over het algemeen wat later gestart en er is wat meer uitval vanwege de hoge energieprijzen', aldus Coen Verspeek. 'Die situatie heeft er ook voor gezorgd dat kwekers wat kouder zijn gaan staan.'


Beperkt aanbod

Ondanks het beperkte aanbod is de vraag uitstekend, evenals de prijs en de kwaliteit van de tulpen. 'De prijsontwikkeling zit in een stijgende lijn', aldus Groeneveld. 'Die begon in de eerste week van januari al goed, maar rond Valentijnsdag zagen we een flinke prijsstijging, en kwam de prijs uit boven 0,25 eurocent per steel. Deze prijs hebben we alleen een keer eerder gehad tijdens een feestweek, maar daarna zakte hij vrijwel direct naar een normaler niveau. Nu blijft hij langer hoog. Dat komt door de grote vraag en het beperkte aanbod.'

Gas- en personeelskosten en allerhande grondstoffen worden duurder, dus de goede prijs is heel fijn, vindt Verspeek. De productmanager verwacht dat de tulpenprijs voorlopig wel op hetzelfde niveau zal blijven. 'Maar dan moeten de afzetomstandigheden gunstig blijven', vult Groeneveld aan. 'Als heel Europa wordt bedekt met een flinke laag sneeuw, dan heeft dat invloed op de prijsontwikkeling. Net als de politieke situatie in de landen om ons heen.'


Minder stelen per bos

Bijna 50 procent van de tulpen wordt momenteel via de klok verkocht, 23 procent verloopt via de reguliere handel, 27 procent gaat via het digitale platform Floriday, dat was vorig jaar nog 20 procent. De toename is deels te danken aan doorgevoerde verbeteringen aan het platform.

FloraHolland verricht regelmatig een foldercheck naar de consumentenprijzen. Dat doet de veiling in 20 verschillende landen, onder 100 retailers. Verspeek: 'Opvallend is dat wanneer je per steel gaat kijken, er alles aan wordt gedaan om de consumentenprijs rond de 1,99 euro te houden. Om er toch aan de verdienen, gaan er minder stelen in een bos. De gemiddelde prijsstijging per steel die zo wordt doorgevoerd, ligt tussen 10 en 20 procent.'


Pink Stone winnaar

Veredelaar Marax wint de Interpolis Tulpenprijs 2022 voor de tulp Pink Stone. Mark Ruiter en Axel Vroling van Marax namen de prijs in ontvangst tijdens de Vaktentoonstelling Zwaagdijk. 'De knoppresentatie in het plukstadium is roze-wit en in de uitbloei kleurt de bloem mooi door. Zowel op water als potgrond is deze tulp uitstekend te broeien. De tulp is bijzonder stevig. Met gemiddeld 21 kasdagen is het een vlotte broeitulp', aldus het juryoordeel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer