Schelde Tulips boert op gehuurde percelen van collega-akkerbouwers

Carlo Joossen teelt samen met zijn vriendin Anne Serier en oom Sjaak-Peter Joossen tulpenbollen op Zuid-Beveland onder de naam Schelde Tulips. Dat gebeurt op wisselende percelen van collega-boeren.

Schelde+Tulips+boert+op+gehuurde+percelen+van+collega%2Dakkerbouwers
© Anton Dingemanse

Schelde Tulips is gevestigd aan de Kreekrakweg in Rilland. Carlo Joossen (28) groeide op in Oostdijk. Zijn vader was mede-eigenaar van een loonbedrijf en Carlo was daar vaak te vinden. Hij volgde de mbo-opleiding bedrijfsleider open teelt in Goes. 'Daarna werkte ik bij een bloembollengroothandel in Yerseke. Een jaar later kwam mijn vader er ook werken. Maar na drie jaar wilde ik wat anders', vertelt hij. In maart 2019 begon hij voor zichzelf. Hij huurde een loods in de polders nabij de Oesterdam, omdat daar veel geschikte percelen met goede kleigrond liggen voor de tulpenbollenteelt.

Carlo Joossen nam zijn oom Sjaak-Peter Joossen (49) in loondienst. 'Mijn vader en schoonvader hebben ook veel geholpen bij de opstart en ze komen graag helpen als het druk is. Tijdens het planten en oogsten werken mijn broers en neef, de zoon van Sjaak-Peter, ook altijd mee.'


Rolverdeling

De teler houdt zich bezig met contracten, teelt en de gehele planning. Zijn oom fungeert vooral als chauffeur van de trekker, planter en rooier. Spuiten doen ze beiden. Vriendin en mede-eigenaar Anne doet de administratie.

Door dubbele netten is tulpenbollenteelt ook op Zeeuwse klei goed mogelijk

Carlo Joossen, bollenteler in Rilland

Het bedrijf had geen makkelijke start. Vriendin Anne was net begonnen aan haar opleiding accountancy in september 2019 toen ze een zwaar auto-ongeluk kreeg. Terwijl Joossen een hectische periode beleefde met de opstart van het bedrijf en begin van het teeltseizoen, lag zij op de intensive care. Begin december sliep ze voor het eerst weer thuis.


Carlo Joossen en Anne Serier, de eigenaren.
Carlo Joossen en Anne Serier, de eigenaren. © Anton Dingemanse

Het teeltseizoen duurt van half oktober tot eind juni. Na het planten in het najaar gaan de bollen wortelen. Half januari worden de eerste planten zichtbaar. Vanaf half februari begint het handmatig selecteren. 'Tulpenbollen kennen een behoorlijk hoge waarde, waardoor een leuk rendement te behalen is', zegt de teler. 'Op de verwerking na doen we alles zelf. We zoeken geschikte grond, doen alle grondbewerkingen, bestrijden onkruiden, ziekten en plagen, planten de bollen, beregenen en dan liefst 's nachts, oogsten, selecteren en koppen. We werken zowel machinaal als handmatig.'


Koelen van grond

Veel standaardmachines zijn beschikbaar via collega-boeren, al bouwen ze ook veel zelf. Beregening is hier geen probleem, dankzij de beschikbaarheid van zoetwater van de Brabantse Wal aan de ene kant en het zoetwatersysteem in de polder aan de andere kant van het kanaal. Het kunnen koelen van de grond is essentieel, om temperatuurschommelingen en schimmel- en bacteriegroei tegen te gaan.

Alles valt of staat met een goede en gezonde bodem. Die moet in topconditie zijn. Spuiten doet Schelde Tulips wel, maar voorzichtig. Het zo belangrijke bodemleven dient zo weinig mogelijk te worden verstoord. Joossen: 'Het water moet goed weg kunnen. Er moeten ook geen storende lagen aanwezig zijn of kunnen ontstaan. En we willen zo veel mogelijk insecten behouden. Bijen zijn ongeveer actief tussen elf uur 's morgens en zeven uur 's avonds. Binnen dat tijdsbestek proberen wij geen insecticiden te spuiten'.


Steeds ander perceel

Per teeltperiode wordt een ander perceel gekozen. Die huurt Schelde Tulips van collega's in de regio.

'Liefst werken we met steeds dezelfde akkerbouwers en draaien we mee in de roulatie van hun bouwplan. We kijken gezamenlijk wat past. Het begint met het vinden van boeren die goed voor hun grond zorgen. Ze moeten hun grond niet kapotrijden of laten verzuipen. Onze voorkeur gaat uit naar meerjarig grasland of graszaadstoppel. We hanteren een roulatie van een op vijf, als er nooit eerder tulpen op een perceel hebben gestaan. Anders hanteren we een roulatie van een op acht, al ligt dat natuurlijk ook aan de teeltroulatie, het bouwplan en het aantal hakvruchten. Na een rustgewas als tarwe is ook een mogelijkheid.'


Dubbele netten

Schelde Tulips past dubbele nettenteelt toe, een door Koops Middenmeer ontwikkelde methode. Joossen: 'Normaal gesproken worden tulpenbollen geteeld op lichte grond en daarna gewassen. Bij dubbele nettenteelt hoeft dat niet, ook niet op zwaardere kleigrond. Maar deze grond heeft wel het voordeel van een rustiger bodemklimaat en betere waterhuishouding, dus uiteindelijk een betere bol.' Wassen geeft ook meer kans op fusarium, een parasiterende schimmel. Bovendien kan meer plantgoed worden behouden.


Een tulpenbol op een net voor de dubbele nettenteelt.
Een tulpenbol op een net voor de dubbele nettenteelt. © Anton Dingemanse

Bij dubbele nettenteelt wordt in 1,80 meter brede bedden een net uitgerold, waarop de tulpenbolletjes worden gelegd. Daarna gaat er een tweede net op met daarop weer aarde. Bij het oogsten worden de netten door de rooier opgeschept en op hun kop gehouden, waarna de zwaartekracht zijn werk doet. Belangrijk is dat percelen minstens tweehonderd meter lang zijn, zodat de rooier zo weinig mogelijk hoeft te draaien en de netten niet steeds opnieuw moeten worden aangeknoopt.


Steun van machinebouwers

Machinefabriek Koops Middenmeer steunde Joossen vanaf het begin. Financiering bij de bank was een probleem. Joossen: 'Koops Middenmeer geloofde in ons. Wij kregen moderne machines tot onze beschikking met de mededeling dat wij maar moesten betalen op het moment dat wij het geld konden missen. Heel bijzonder.' Ook HeGro Agriservice in Middelharnis hielp de telers op die manier vooruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer