Seinen staan op groen voor TU-Lips-lijn van Van den Berg Hytuna

Bollenkwekerij Van den Berg Hytuna in Breezand brengt sinds 2020 de TU-Lips-lijn met drie kleuren tulpen op pot op de markt. Na een moeizame start door corona staan volgens Ruud van den Berg en zijn broers nu alle seinen op groen.

Seinen+staan+op+groen+voor+TU%2DLips%2Dlijn+van+Van+den+Berg+Hytuna
© John Oud

Ruud van den Berg is samen met zijn broers Frans en René sinds 1992 eigenaar van Van den Berg Hytuna in het Noord-Hollandse Breezand. Hij is enthousiast over de tulpen op pot van hun TU-Lips-lijn. 'Van één soort tulpen kweken we drie verschillende kleuren: de Yellow, Red en Flaming Baby.'

De ondernemer legt uit dat het gaat om kleine bolletjes, waar tulpen uit komen die met een lengte van 8 centimeter te kort zijn voor de vaas. De broers brengen sinds begin 2020 twee varianten op de markt: een vierkant potje van 7 bij 7 centimeter met drie bolletjes en een ronde 12 centimeterpot met zeven bolletjes, beide met één kleur per pot.


Familiebedrijf

De gele variant van de kleine tulpen bestaat al jaren. 'Mijn opa, die 'rooie Jo' werd genoemd vanwege zijn rode haar, is hier in 1917 met de kwekerij begonnen. Hij was een markant persoon in het bollenvak, die verschillende nieuwe cultivars op de markt heeft gebracht, zoals de gele Yokohama en Strong Gold. De Yellow Baby is ook te danken aan zijn veredelingswerk, maar werd vanwege de kleine maat eerst aan de koeien gevoerd. Mijn vader Geek heeft voorgesteld om hem als tulp op pot te gaan verkopen. Dat hebben we jaren op kleine schaal gedaan.'

We zijn 365 dagen per jaar 24 uur per dag bezig om onze gewassen gezond te houden

Ruud van den Berg, Van den Berg Hytuna in Breezand

Van den Berg en zijn broers vonden twintig jaar geleden een rode en een oranje gevlamde mutatie in het land. Die zijn ze gaan vermeerderen tot ze genoeg volume hadden.


Marketingbureau ingeschakeld

'Om te zorgen voor voldoende herkenbaarheid, hebben we marketingbureau PrimaLabel in Amsterdam ingeschakeld dat voor ons het merk heeft vormgegeven met een eigen logo', zegt de kweker. 'We hebben geïnvesteerd in de potjes en een lijn ontwikkeld om ze te kunnen bestickeren. En toen kwam corona.'

Het gevolg daarvan was dat de kwekerij het eerste jaar een groot deel van de voorraad heeft moeten vernietigen. Ook in 2021 heeft de verkoop vanwege de lockdowns in verschillende landen minder goed gelopen dan gewenst. Voor dit jaar staan volgens Van den Berg alle seinen op groen, mede vanwege de goede voorverkoop van afgelopen zomer.


De drie kleuren TU-Lips zijn te koop in bestickerde pot.
De drie kleuren TU-Lips zijn te koop in bestickerde pot. © John Oud

Hytuna is een afkorting van hyacinten, tulpen en narcissen, bloembollen die die de kwekerij nog altijd produceert naast het broeien van de opgepotte tulpen. Daarnaast kweekt het bedrijf bijzondere bolgewassen, zoals krokus, oxalis, nectaroscordum, triteleia, acidanthera, zephyranthus en anemoon.


Abessijnse gladiool

'We hebben ons assortiment zo samengesteld dat we de bollen op verschillende momenten kunnen verwerken', zegt Van den Berg. 'We beginnen met de hyacinten, die worden gevolgd door krokussen, tulpen en narcissen, wat tot de zomer doorloopt. In september volgen de anemonen en de tritilea's, in oktober zijn we aan het planten en in november eindigen we met de Abessijnse gladiool. Zo hebben we het hele jaar werk.'

Volgens de kweker maken de verschillende gewassen een goede vruchtwisseling met een gezond bodemleven mogelijk. 'Natuurlijk zijn we 365 dagen per jaar 24 uur per dag bezig met het gezond houden van onze gewassen. We besteden veel aandacht aan het voorkomen van ziek en zeer, want als je daar eenmaal last van hebt, ben je te laat. Het is jammer dat gewasbeschermingsmiddelen zo'n slecht imago hebben. Eerlijk gezegd lijkt me dat een groter probleem dan de invloed die ze hebben op het milieu. Desondanks gebruiken we er zo weinig mogelijk van, maar we willen ook geen risico lopen.'


100 procent bloeigarantie

Sinds 2016 heeft Van den Berg Hytuna een kas om de bollen voor de tulpen op pot in de zomer te broeien, die de kwekers rijp oogsten om 100 procent bloeigarantie te kunnen geven. Via een circulatiesysteem kunnen ze de warmte uit de kas gebruiken om de andere bollen in de naastliggende loods te drogen en energie te besparen. Verder beschikt de kwekerij over 750 zonnepanelen, die in twee derde van de elektriciteitsbehoefte voorzien.

Voor het verwarmen van de loodsen in de winter is nog aardgas nodig. 'Vanwege de hoge energieprijzen zijn we dit seizoen 90.000 euro meer kwijt dan vorig jaar. Dat is een enorme kostenpost', zegt de kweker.


Groothandels

De kwekerij verkoopt haar producten aan groothandels, voor twee derde via daghandel en de rest via de klok. De bollen komen over de hele wereld terecht, ook in Azië en Amerika. De TU-Lips zijn bestemd voor tuincentra en bouwmarkten in de hele Europese markt tot in Oekraïne en Rusland. Voor de promotie van het nieuwe product heeft de kwekerij een folder en een poster door drukkerij Rowa laten maken en zorgt Martien Komen uit Honselersdijk voor de verkoopondersteuning.

Ondanks de moeizame start met de tulpen op pot blijft Van den Berg plezier houden in zijn werk. 'Wij zijn geen van drieën kantoorzitters en hebben er lol in om mooie producten te maken.'


Velden van de kwekerij met verschillende bolgewassen.
Velden van de kwekerij met verschillende bolgewassen. © John Oud


Tulpenbollen zijn grootste product

Van den Berg Hytuna in Breezand meet 55 hectare, waarvan voor tulpen 20, hyacinten 13, narcissen 6 en bijzondere bolgewassen 16 hectare. De kwekerij heeft zes medewerkers, van wie de helft in vaste dienst is, in de zomermaanden aangevuld met zo'n twintig scholieren. Het bedrijf is MPS-gecertificeerd en gebruikt alleen volledig recyclebare potten die zijn gemaakt van 100 procent gerecycled kunststof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer