Tulpenseizoen draait op volle toeren na latere start

Broeien, oogsten, bossen en verpakken. Sinds de start van het nieuwe jaar is het een drukte van jewelste in de tulpenbroeierij van Kwekerij Siem Munster. Een week later dan normaal vanwege het natte en koude voorjaar in 2021.

Tulpenseizoen+draait+op+volle+toeren+na+latere+start
© John Oud

Zo'n 7 miljoen tulpenbollen worden nu tot bloem opgekweekt in de kassen in het Noord-Hollandse Slootdorp. Elke dag oogsten de veertien vaste medewerkers 50.000 tot 80.000 bloemen. Deze worden gesorteerd door de hypermoderne Furora (X-RAY), gebost en ingepakt om vervolgens naar de veiling te worden gebracht.

'Dat is tegenwoordig een combinatie tussen onlineverkoop en klokverkoop', licht Siem Munster toe. 'Kopers vinden ons aanbod eerst online via de klokvoorverkoop. Wat overblijft, komt de volgende dag voor de klok.' Het tulpenseizoen loopt ongeveer tot mei, dan gaat de aandacht weer naar de bollenteelt buiten.

'De helft van de 25 hectare bloembollen broeien we af in onze eigen kassen, de rest gaat naar collega-kwekerijen in binnen- en buitenland en naar Nederlandse exporteurs', zegt Munster. In totaal produceert de kwekerij 12 miljoen tulpenbollen per groeiseizoen.


Potgrond

De tulpenbroeier uit Slootdorp broeit zijn tulpen af op potgrond. Dat is beter geschikt dan water voor het meer exclusievere en duurdere segment tulpen dat hij kweekt. Net als veel andere glastuinders heeft hij last van de hoge gasprijzen. 'We betalen bijna vijf keer zoveel als vorig jaar, maar we doen er alles aan om de kosten te beperken.'

Zo wordt de temperatuur lager gezet en gaan de schermdoeken eerder dicht als dat mogelijk is. Daarnaast heeft Munster geïnvesteerd in een methode om de luchtvochtigheid te verbeteren. 'We verwachten dat dit 10 tot 20 procent energiebesparing gaat opleveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer