Staghouwer: 'Brussel wil dat veehouderij in ons land krimpt'

De Europese Commissie wil minder vee per hectare in Nederland, minder uitspoeling en een verbeterde waterkwaliteit. Zonder krimp van de veestapel is derogatie niet zeker. Nederland verzet zich hier tegen en daardoor lopen de onderhandelingen over derogatie stroef, meldt minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Staghouwer zei dit tijdens een webinar dat was georganiseerd door de NAJK. Samen met minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof ging hij in gesprek met NAJK-voorzitter Roy Meijer.


Nederland heeft bij de Europese Commissie een verzoek voor derogatie ingediend. Door de derogatie mogen Nederlandse boeren, die aan de voorwaarden voldoen, 230 of 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken, in plaats van 170 kilo. 'We hebben derogatie nodig voor de transitie naar duurzame landbouw. Als er geen derogatie wordt verleend, heeft de Nederlandse land- en tuinbouw een probleem. Dat heb ik ze duidelijk uitgelegd', zegt de minister.


Uitspoeling verkleinen

De Europese Commissie gaat hier niet zomaar mee akkoord en stelt eisen om de uitspoeling te verkleinen en de waterkwaliteit te verhogen. 'Als we daar niet aan tegemoet komen met maatregelen, dan hebben een groot probleem', zegt Staghouwer. De minister wilde niet ingaan op de mogelijke maatregelen die hij aan kan spreken.

Duidelijk is wel deze onderhandelingen de hele land- en tuinbouw raken. 'Niet alleen de veehouderij, maar ook de akkerbouw. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met bufferstroken', stelt hij. 'We hebben geen goed trackrecord in Brussel, omdat we de grenzen hebben bereikt en er soms overheen zijn gegaan. Het gaat er nu niet om dat we een jaar verbeteren, maar tien jaar op rij.'


Juridische borging beleid

Van der Wal wees erop dat Brussel in deze context ook verlangd dat het beleid juridisch geborgd moeten zijn, zodat dit standhoudt voor de rechter en in Brussel. 'Het moet juridisch onontkoombaar zijn. We moeten bewijzen dat we dit ook doen.'


Meijer maakt zich zorgen over de gang van zaken. Als de derogatie vervalt, verwacht hij dat er juist meer uitspoeling van mineralen is omdat het grasland niet blijft gehandhaafd. 'Brussel moet zien dat we een paar jaar de tijd nodig hebben om het beleid vorm te geven en uit te voeren. Daarna kunnen we pas resultaten laten zien. Ik hoop dat we die tijd krijgen.'


België

De stikstofproblematiek raakt inmiddels ook de agrarische sector in België. Ook daar wordt gekeken naar krimp van de veehouderij om binnen de milieugrenzen te blijven. De Boerenbond verzet zich hiertegen en trekt samen op met andere partijen uit de vleesveeketen. De bond stelt dat ondoordacht stikstofbeleid kan leiden tot een banenverlies van 30 procent in deze keten, oftewel twintigduizend jobs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer