Staghouwer: zaak FresQ moet subsidieaanvragers niet tegenhouden

Nederlandse tuinders moeten zich door de fraudezaak rond een Europese subsidie voor telersorganisatie FresQ niet laten weerhouden om subsidie vanuit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) aan te vragen. Dat meldt LNV-minister Henk Staghouwer in antwoord op Kamervragen van Volt en Groep Van Haga.

Staghouwer%3A+zaak+FresQ+moet+subsidieaanvragers+niet+tegenhouden
© Dirk Hol

Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek stelt dat veel tuinders bang zijn om subsidies aan te vragen, uit angst om net als FresQ in het beklaagdenbankje te komen. Volgens Staghouwer is daar geen reden toe, als een subsidieaanvrager zich houdt aan de subsidievoorwaarden.

Hij schrijft ook dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) periodiek sessies organiseert voor producentenorganisatie die subsidies willen aanvragen. Daarmee worden de organisaties meegenomen in de voorwaarden die gelden voor de GMO-subsidies.


Sjaak van der Tak

De minister gaat ook in op een vraag van Koekkoek over de rol van LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak. Deze bracht namens de broers Cor en Dirk van der Kaaij, eigenaren van tomatenbedrijf RedStar, een uitnodiging over aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een gesprek over de kwestie.


Volgens Koekkoek sprong Van der Tak daarmee 'op de bres' voor de fraudeverdachte. Staghouwer stelt dat Van der Tak bij zijn ambtenaren heeft gevraagd naar de lopende procedures in deze zaak en vervolgens is geïnformeerd over de procedure die loopt in Brussel. 'Mijn ambtenaren zijn niet ingegaan op het verzoek voor een gesprek, omdat er nog een strafzaak loopt', aldus de landbouwminister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer