Brussel wil niet morrelen aan criteria voor vrije-uitloopeieren

De Europese Commissie gaat niet in op het pleidooi van Nederland en elf andere EU-landen om op korte termijn de criteria voor vrije-uitloopeieren te versoepelen. Wel gaat de EU voor de lange termijn werken aan een vaccinatie tegen vogelgriep.

Brussel+wil+niet+morrelen+aan+criteria+voor+vrije%2Duitloopeieren
© Niek Stam

Volgens deskundigen is het de ernstigste vogelgriepepidemie sinds jaren. Door de ophokplicht zit in veel landen het pluimvee al zestien weken binnen. Daardoor voldoen hun eieren niet langer aan het label voor vrije-uitloopeieren, waardoor pluimveehouders inkomsten verliezen.

Tijdens de landbouwraad sloten maandag veel lidstaten zich aan bij landbouwminister Henk Staghouwer die concludeert dat de vogelgriep steeds vaker opduikt voor steeds langere perioden. Hij wees erop dat het loslaten van de zestienwekentermijn geen enkele invloed heeft op het dierenwelzijn.


Staghouwer vroeg de Europese Commissie om aanpassing van de huidige regels. Wel waarschuwden enkele ministers voor het risico dat consumenten het vertrouwen in het keurmerk kunnen verliezen als de dierenwelzijnscriteria niet worden waargemaakt.


Marketing voedsel

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zegt dat EU-gezondheidscommissaris Stella Kyriakides over de marketingcriteria van voedselproducten gaat en dat deze niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven. Daar is op z'n minst een wetenschappelijke onderbouwing voor nodig.

Sommige landbouwministers suggereerden dat herinrichting van stallen een nieuwe vorm van vrije uitloop zou kunnen opleveren, maar ook dan moeten de marketingsregels worden aangepast.

Wel gaat Brussel gebruikmaken van de resultaten van twee vaccinatieproeven waar Frankrijk een paar weken geleden mee is begonnen. Maar dat is iets voor de lange termijn. Ook Nederland pleitte eerder deze maand voor een Europese vaccinatie tegen de vogelgriep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer