Staghouwer wil aanvullende maatregelen vogelgriep

Minister Henk Staghouwer van LNV heeft aanvullende maatregelen aangekondigd om het risico op vogelgriepuitbraken te verkleinen. Het gaat daarbij om extra verbeteringen rond bioveiligheid. Dit gebeurt in overleg met de pluimveesector. Vaccineren is vooralsnog niet aan de orde.

Staghouwer+wil+aanvullende+maatregelen+vogelgriep
© Nieuwe Oogst

Zo wil de landbouwminister een verplichte hygiënecheck voor besmette en geruimde bedrijven instellen, naast de al bestaande verplichte reinigings- en ontsmettingsrondes. Deze check, die nog moet worden uitgewerkt, moet ervoor zorgen dat belangrijke tekortkomingen in de bioveiligheid eerst verholpen worden voordat er nieuwe dieren komen.

Verder zoekt Staghouwer naar een manier om de bioveiligheid op alle bedrijven te optimaliseren. Als pilot wordt op een aantal bedrijven de bioveiligheid door onafhankelijke, externe deskundigen in kaart gebracht. De door de sector ontwikkelde hygiënescan vormt hiervoor de basis, waarbij ook specifieke punten voor vogelgriep uit het onderzoek van de Faculteit voor Diergeneeskunde worden meegenomen.


Bioveiligheidsplan

Daarbij wordt aan ondernemers in deze pilot gevraagd alle bioveiligheidsmaatregelen vast te leggen in een bioveiligheidsplan. In dit plan wordt beschreven welke maatregelen bezoekers en personeel bij het betreden en verlaten van het erf en de stallen in acht moeten nemen en welke bioveiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn. Ook wordt in een planning beschreven hoe en wanneer de eventuele tekortkomingen, die uit de onafhankelijke hygiënescan blijken, worden opgelost.

De minister wil op basis van deze pilot nog dit jaar kijken of een systeem voor een verplicht bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan in de hele pluimveesector kan worden ingevoerd.


Vaccinatie in onderzoek

Volgens Staghouwer wordt op dit moment in Nederland een vaccinproef onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium voorbereid. Hij verwacht de eerste resultaten op zijn vroegst deze zomer. Verder verkent hij een traject om een vaccin te onderzoeken onder veldomstandigheden. Daarnaast wordt samen met Frankrijk gekeken of er nog andere opties zijn voor een proef met vaccinatie tegen vogelgriep.


Ondertussen kijkt de Europese Commissie welke aanpassingen en vereenvoudigingen in de regelgeving mogelijk zijn en hoe de acceptatie van vaccinatie (en producten van gevaccineerde dieren) is te bevorderen wanneer deze is goedgekeurd.

Verschillende partijen, waaronder de dierenartsenbond KNMvD, roepen om een vaccin. Dat doet ook de Dierenbescherming. Die organisatie stelt donderdag in een open brief in de Volkskrant dat een vaccin hard nodig is. Daarnaast pleit de Dierenbescherming voor het weghalen van bedrijven bij waterrijke gebieden en het verlagen van het aantal dieren per bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer