Vogelgriep bij kleinschalige houderij Scharnegoutum

In het Friese Scharnegoutum is op een kleinschalige houderij met diverse watervogels vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekendgemaakt. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Vogelgriep+bij+kleinschalige+houderij+Scharnegoutum
© pexels

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa negentig watervogels op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. In de 1 kilometerzone en 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

In het kader van de besmetting op de locatie in Scharnegoutum wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.


Vervoersverbod

Het vervoersverbod is van kracht voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Verder zijn er aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Daarnaast gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht, behalve fazanten en loopvogels.

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels) geldt een afschermplicht. Denk aan dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van vogels en kippen. De afschermplicht geldt ook voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer