Tweede bedrijf in Woltersum besmet met vogelgriep

Het pluimveebedrijf binnen de 3 kilometerzone van het eerste besmette bedrijf in Woltersum is nu toch besmet met vogelgriep. Het gaat om een biologisch opfoklegpluimveebedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 50.000 kippen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+bedrijf+in+Woltersum+besmet+met+vogelgriep
© Twan Wiermans

Een leghennenbedrijf in Woltersum werd op op 14 februari getroffen door vogelgriep. Het enige bedrijf dat binnen de 3 kilometerzone lag, bleek bij de screening nog vrij van het virus. Nu is dat bedrijf toch ook besmet geraakt.

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen. In de 3 kilometerzone ligt dus het pluimveebedrijf dat op 14 februari vanwege een HPAI-besmetting is geruimd. In de 10 kilometerzone liggen zeventien pluimveebedrijven. De 10 kilometerbeperkingszone van de huidige uitbraak overlapt deels met de andere 10 kilometerzones die voor twee eerdere uitbraken in Woltersum en Uithuizen zijn ingesteld en nog steeds van kracht zijn.

In deze 10 kilometergebieden geldt een vervoersverbod. Dat heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, net als voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Voor noodzakelijke bezoekers als dierenartsen en vangploegen geldt een doucheverplichting.


Tekst gaat verder onder kaart.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels) geldt een afschermplicht, bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en bij eigenaren van vogels en kippen. Dit geldt ook voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.

Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe het afschermen het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


Tekst gaat verder onder video.


Aanvullende maatregelen

In het kader van de besmetting op de locatie in Woltersum wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden gemeld via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van LNV.

Vanavond is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over zoönosen. De huidige vogelgriepsituatie en de noodzaak tot andere maatregelen zal daar onderwerp zijn van discussie. Gisteren maakte landbouwminister Henk Staghouwer al bekend dat hij samen met de sector tot aanvullende maatregelen had besloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer