'Zwanenzang'

Aan alle goede dingen komt een eind. Onlangs had ik mijn laatste inhoudelijke vergaderingen als lid van de gemeenteraad en hield ik daar mijn zwanenzang over een voor mijn gemeente belangrijk onderwerp. Na twaalf jaar me met veel energie en plezier te hebben ingezet voor de samenleving in de lokale politiek, wordt het tijd om het stokje door te geven.

%27Zwanenzang%27
© Ruud Ploeg

'Time flies when you're having fun.' Dat was zeker ook op mij van toepassing. Bijzondere gesprekken met inwoners, mooie momenten en besluitvorming, vreugdevolle, maar helaas ook verdrietige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Als kleine plattelandsgemeente in de Randstad, midden in het Groene Hart, is afgelopen jaren ook veelvuldig gesproken over ruimtelijke en sociale ontwikkelingen. Ontwikkelingen vanuit landelijke en provinciale wet- en regelgeving. Ontwikkelingen die ook de agrarische sector raken. Woningbouw wel of niet in het groen?

En een energietransitie met een plan voor opwekking van energie. Waar, hoe en wanneer gaan we energie opwekken? Wel of geen windturbines? Wel of geen zonnevelden op landbouwgrond?

Alhoewel mijn gemeente en haar inwoners diep in mijn hart zitten, heb ik dat zeker ook met de agrarische sector

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaar,

En dan de omgevingsvisie. Hoe gaan we om met de ruimte en leefomgeving? Welke functies, zoals wonen, werken, beheer, recreatie en natuur, zijn hierin belangrijk? Hoe kijken inwoners en bedrijven hiernaar? Hoe gaan we om met buitengebieden en agrarisch ondernemerschap?

En zo kan nog ik wel even doorgaan met een duurzaamheidsplan, ruimtelijk perspectief, klimaatadaptatie, transitievisie warmte en meer.

Elk plan kent over het algemeen voorstanders, maar vaak ook tegenstanders. Hoe weeg je de belangen; wat is het algemeen belang en wat zijn de meer individuele belangen? Niet altijd een eenvoudige en soms zelfs een ondankbare taak. Veel wat is besproken, moet eerst worden ingevoerd, zoals de Omgevingswet. En beleidsplannen moeten nog worden uitgevoerd.

Ik zal dat als lid van de gemeenteraad in ieder geval niet meer meemaken. Want alhoewel mijn gemeente en haar inwoners diep in mijn hart zitten, heb ik dat zeker ook met de agrarische sector. Misschien nog wel meer. Daarom wil ik mij hier dan ook meer voor gaan inzetten. Via mijn eigen boerderij, inspirerende ontmoetingen en wat in de toekomst misschien nog verder op mijn pad gaat komen.


@Judithdevor

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer