'Zelf aan het roer staan'

Het aantal landbouwbedrijven in Nederland dat er een tweede tak op nahoudt groeit gestaag. Ook bij ons op de boerderij zijn we bezig met een tweede tak in de vorm van een studiecentrum en praktijkhuis voor beleid en plattelandsontwikkeling.

%27Zelf+aan+het+roer+staan%27
© Ruud Ploeg

Mijn grote wens is om meer inzicht te geven in wat we nu eigenlijk doen, de manier waarop we als voedselproducent te werk gaan en wat wij als natuurbeheerder doen. Maar ook om beleidsmakers te laten zien hoe beleid uitpakt op een erf en welke kansen en belemmeringen er zijn in de uitvoering.

Om mijn idee voor het studiecentrum en praktijkhuis weer een aantal stappen verder te brengen, heb ik afgelopen halfjaar een leergang gevolgd met andere jonge agrarisch ondernemers uit mijn provincie waarin we ons idee verder hebben vormgegeven. Fijn om elkaar hierbij te ondersteunen en te sparren over de route om ieders idee uit te werken. Stuk voor stuk bevlogen mensen die graag de verbinding willen leggen naar burgers of nieuwe technieken willen toepassen.

Zo zie ik dat veel om me heen. Kansen zien in de markt en daarop willen inspringen. Super als je het vanuit eigen intrinsieke motivatie wilt. Soms is het helaas voor sommigen bittere noodzaak om een tweede tak ernaast te doen. Slechte prijzen, continue veranderingen, keuzes maken welke kant je op wilt met je bedrijf.

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Hoe zorg je niet alleen voor een toekomstbestendig bedrijf, maar vooral dat je zelf aan het roer blijft? Hoe zorg je dat ervoor dat je flexibel kunt inspelen op veranderingen die al gaande zijn en nog gaan komen? Denk aan een groeiende wereldbevolking, meer inzet op biologische landbouw vanuit de Europese Unie en uitdagingen in klimaat en milieu.

Voor ons betekent aan het roer staan een open blik op nieuwe mogelijkheden, kansen en ideeën. Niet per se vasthouden aan hoe het nu gaat, maar zelf inspelen op veranderingen en de weg kiezen die bij ons past.

We richten ons op verbetering van de boerderij, ronden binnenkort de bouw van het studiecentrum af en hopen in de toekomst daarnaast ook zelf allerlei mooie producten rechtstreeks aan consumenten te kunnen verkopen. Zodat we voorlopig gewoon zelf aan het roer kunnen staan van de toekomst van onze boerderij.


@judithdevor

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer