'De meeste mensen deugen'

Afgelopen week heb ik het boek 'De meeste mensen deugen' gelezen van Rutger Bregman. In dit boek onderzoekt hij op basis van psychologische, filosofische en economische inzichten historische gebeurtenissen die als bepalend de geschiedenisboeken zijn ingegaan. Hij concludeert dat het wel meevalt met de mensheid en dat die niet zo slecht is als soms wordt gesteld.

%27De+meeste+mensen+deugen%27
© Ruud Ploeg

We zijn namelijk vooral bereid elkaar te helpen, we proberen juist als mensheid samen dingen op te lossen. Maar bovenal zijn we in staat om het goede te zien in de medemens. En ja, er valt heus wat af te dingen op de inhoud en denkrichtingen van zijn onderzoeken. Misschien ook wel over zijn gedachten over de geschiedenis van de landbouw en de huidige manier van voedselproductie in Nederland. Maar ik werd vooral aangesproken door het onderwerp en insteek van het boek. You love it or you hate it, zeg maar.

Ik moest al lezende het boek regelmatig terugdenken aan wat er afgelopen jaar allemaal is gezegd en geschreven over boeren, ambtenaren, bestuurders en politici. Ook tussen boeren en organisaties in de agrosector is er nog wel regelmatig verschil van inzicht.

Ik hoop dat, als we naar de toekomst kijken, we proberen het goede van onze medemens voor ogen te houden. Ook juist nu, nu er een regeerakkoord ligt en er waarschijnlijk een hoop gaat veranderen. Dat er keuzes gemaakt gaan worden, is duidelijk.

Opkopen van bedrijven, terugdringen van het aantal dieren, inzetten op innovatie?

Ik hoop dat we in het nieuwe jaar ieder mens in zijn of haar waarde laten en niet veroordelen

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

We gaan kijken wat kan en past. Bij ons als ondernemer, bij ons bedrijf en onze omgeving. Net zoals de buurman zal doen, de schapenhouder in Gelderland, de akkerbouwer in Flevoland en ook een politicus in Den Haag of bestuurder van een milieuorganisatie. Ik hoop dat we in het nieuwe jaar in ieder geval zo naar elkaar kunnen kijken, dat we ieder mens in zijn of haar waarde laten en niet veroordelen.

Of we nu aan hetzelfde of misschien aan een ander doel invulling willen geven, laten we vooral zoeken naar wat ons bindt en uitgaan van het goede van onze medemens. Noem me naïef. Ik voel het liever als hoopvol en positief. En mocht u nu nog een boek voor tijdens de feestdagen zoeken, dan heb ik hierbij dus nog wel een tip.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer