'Prinsjesdag op het erf'

Afgelopen week was het Prinsjesdag. Traditiegetrouw worden dan de plannen voor het nieuwe jaar bekendgemaakt, ook al is het grootste deel al eerder uitgelekt. Wat dat betreft weinig verrassingen, zeker in een demissionaire periode.

%27Prinsjesdag+op+het+erf%27
© Ruud Ploeg

Nee, spannender voor mij was de troonrede. Welke accenten worden gelegd? Zo zat ik dus afgelopen dinsdag voor de buis om mee te kijken en te luisteren welke boodschap de regering wil meegeven. Was het wel of niet een bijzonder aandachtspunt dat te horen was?

In de troonrede die de koning heeft uitgesproken, is speciaal aandacht gegeven aan boeren: 'Het is nodig dat er een goed toekomstperspectief blijft voor Nederlandse boeren, die zo belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en een vitaal platteland. Tegelijkertijd is het belangrijk in kaart te brengen wat er nodig en mogelijk is om ook perspectief te bieden voor infrastructuur, economie en woningbouw.'

Mooi dat de koning dit zo gevraagde toekomstperspectief benoemt. Minder duidelijk is wat er dan precies mee wordt bedoeld. Ook het andere perspectief van goede infrastructuur en woningbouw is zeker belangrijk. Maar kunnen deze perspectieven hier wel gelijkwaardig naast elkaar bestaan? Is er een perspectief waar meer waarde aan wordt toegekend?

Ik ben vooral benieuwd hoe deze verschillende perspectieven samenkomen en uitpakken op het erf

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Ik ben vooral benieuwd hoe deze verschillende perspectieven samenkomen en uitpakken op het erf. Het boerenerf, waar gezinnen zich dagelijks bezighouden met deze door de koning speciaal genoemde en wereldwijd geroemde voedselvoorziening en zoveel meer.

Het boerenerf, waar veel gezinnen en families zich soms al tijden zorgen maken en deze voelen voor de toekomst. Wel of geen nieuwe plannen maken? Stoppen of doorgaan? Keuzes, regels, ideeën; soms slechts met één pennenstreek opgeschreven. Hoe ga je daarmee om als de toekomst misschien nog onduidelijk is? Welke kansen en mogelijkheden bieden nieuwe perspectieven ons tegelijkertijd?

Voorlopig gaan wij gewoon door met werken aan ons toekomstperspectief op ons eigen boerenerf. Bezig met voedselvoorziening, tussen koeien, in de natuur, het studiecentrum en in contact met anderen. Misschien zoals de koning het op Prinsjesdag wel heeft bedoeld.


@Judithdevor

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer