'Ik wil mijn kopje koffie niet missen'

Ik ben een koffiedrinker. Ik start de dag ermee en voordat het avond is heb ik een aantal koppen naar binnen gewerkt. Gewoon een rustmomentje aan de keukentafel met de krant of een lekkere latte bij een gesprek. Wie kent het niet?

%27Ik+wil+mijn+kopje+koffie+niet+missen%27
© Ruud Ploeg

Het gemiddelde aantal koppen koffie dat wij in Nederland drinken is 2,4 per dag. In Nederland wordt voor zover ik weet (nog) geen koffie geteeld en onze koffie komt vooral uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Ik moest daaraan denken toen in diverse media een bericht verscheen dat de export van groente, fruit, vlees en zuivel verder is gegroeid. Ik las ook een artikel waarin stond dat Nederland net buiten de top 3 valt van grootste kaas- en boterproducenten van Europa. De reacties op die berichten waren over het algemeen stevig: waarom exporteren wij zoveel vlees en zuivel en waarom gaan we daarmee door? Kunnen we niet gewoon alleen produceren voor onszelf?

Ik vind dit soort gesprekken en discussies weleens kortzichtig. Het levert ons als Nederland namelijk ook wat op. Maar daarbij hebben wij ook het voorrecht dat we hier in een vruchtbare delta wonen, waar het goed mogelijk is de grond in bepaalde gebieden te gebruiken om groente en fruit te telen. En in andere gebieden kunnen weer goed dieren worden gehouden.

Laten we realistisch kijken naar wat elders in de wereld nodig is en wat wij daaraan kunnen of zelfs moeten bijdragen

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Andere landen kunnen ook gebruikmaken van het feit dat Nederland dit voorrecht heeft, omdat daar de omstandigheden nu eenmaal veel minder zijn.

En wat is nu precies export, als je kijkt naar de grootte van Nederland in vergelijking met andere landen? Ook als je als boer in Gelderland je producten 4 kilometer verderop op een lokale markt in Duitsland verkoopt, ben je aan het exporteren.

Laten we realistisch kijken naar wat elders in de wereld nodig is en wat wij daaraan kunnen of zelfs moeten bijdragen, zodat de monden toch kunnen worden gevoed. Mensen moeten eten. En in geen ander land kunnen de boeren dat op zo'n efficiënte manier doen als hier, waarbij innovatie en hoge standaarden hand in hand gaan.

Zullen we dan zelf ook wat meer proberen voedsel van dichtbij te eten als dat beschikbaar is? Zodat we tegelijkertijd kunnen importeren wat hier niet groeit. Dat kopje koffie bijvoorbeeld, voorlopig wil ik dat liever niet missen.


@Judithdevor

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer