Pootgoed voorkiemen om groeivoorsprong op te bouwen

Medewerkers van Ekoboerderij de Lingehof in het Gelderse Randwijk vullen licht- en luchtdoorlatende zakken met pootgoed om de knollen voor te kiemen. Hierdoor kunnen de aardappelen alvast een voorsprong opbouwen voor de groei.

Pootgoed+voorkiemen+om+groeivoorsprong+op+te+bouwen
© VidiPhoto

'Tweehonderd gevulde zakken zijn voldoende om 10 hectare pootgoed voor te kiemen', zegt André Jurrius, eigenaar van het biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf in de Betuwe. 'We planten 2,5 ton pootgoed per hectare, dus er zit nu zo'n 25 ton aan knollen in de kiemzakken.'

Vullen doet het bedrijf met het joppe-voorkiemsysteem. 'Deze methode heeft als voordeel de grote capaciteit waaraan de zakken kunnen worden gehangen', legt Jurrius uit. 'De licht- en luchtdoorlatende zakken zorgen dat het verouderingsproces van de aardappelen wordt versneld. Dan kunnen de knollen alvast een klein kiemplantje ontwikkelen, waardoor een groeivoorsprong ontstaat en phytophthora minder invloed heeft op de kwaliteit van de aardappel.'


Vlotte zetting

'Ook is de zetting vlotter en homogener en het maakt de onkruidbestrijding gemakkelijker', vervolgt de Gelderse ondernemer. De voorgekiemde aardappelen zijn van het robuuste ras Cammeo, die Jurrius eerder al testte in een proefopstelling. De tafelaardappel heeft zich bewezen dankzij het sterke R8-gen en een hulpgen.


Jurrius: 'Het blijft zoeken naar het beste ras. De veredeling moet altijd doorgaan, want op een gegeven moment worden resistenties toch weer doorbroken.' De akkerbouwer heeft plannen om rond half april de voorgekiemde aardappelen te poten. 'Ik streef altijd naar Goede Vrijdag. Als biologisch-dynamisch akkerbouwer hanteer ik ook de zaai- en pootkalender.'

Tot die tijd blijft het pootgoed buiten staan. Daar kunnen de knollen fysiologisch oud worden. 'Na een regenbui drogen de aardappelen snel weer op, zeker bij veel zon en wind', zegt Jurrius. 'Bovenop elke zak zit een flap zodat het water er niet van boven inkomt.' Ekoboerderij de Lingehof levert de aardappelen aan aardappelgroothandel Jansen-Dongen in het Brabantse Dongen, die het op zijn beurt weer doorverkoopt aan diverse Nederlandse supermarkten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer