LTO Noord ziet niets in nieuw ganzengebied bij Assen

LTO Noord ziet niets in het creëren van nieuwe ganzenfoerageergebieden op landbouwpercelen rond natuurgebied Fochteloërveen. Dat dreigt te gebeuren doordat gemeente Assen blijft uitbreiden in het nabijgelegen Kloosterveen.

LTO+Noord+ziet+niets+in+nieuw+ganzengebied+bij+Assen
© William Hoogteyling

De nieuwe woonwijk neemt dan de plaats in die eerder is aangewezen als rust- en voergebied voor vogels uit het Natura 2000-gebied Fochteloërveen. Naast de eerder geplande vijfhonderd woningen wordt in Kloosterveen nu ruimte gezocht voor nog eens tweeduizend woningen. Daar is in de huidige vergunningen niet in voorzien.

Provincie Drenthe zoekt daarom compensatie elders. Daarover zouden al afspraken zijn gemaakt met gemeente Assen en beheerders Staatsbosheer en Natuurmonumenten van het Fochteloërveen. LTO Noord is in dit proces nog niet meegenomen.


De dupe

De belangenbehartiger vreest dat goede landbouwpercelen worden opgeofferd om aan de regels van de natuurbescherming te kunnen voldoen. 'Maar landbouw moet niet de dupe worden van het probleem dat de provincie heeft laten ontstaan. Op die manier moeten we opnieuw inschikken', zegt regiobestuurder Brenda Timmerman van LTO Noord regio Noord. De provincie heeft Assen toestemming verleend voor de stadsuitbreiding.

Volgens Timmerman heeft de provincie als verantwoordelijke overheid ervoor te zorgen dat de vogels die in het natuurgebied thuishoren daar genoeg voedsel kunnen vinden. 'Natuurlijk, ganzen hebben bestaansrecht, maar wij hebben dat als boeren ook.' LTO Noord wil in overleg met de provincie.

Timmerman verzekert dat als boeren de keuze krijgen tussen compensatie en een volwaardige oogst zonder aanvullende regeling, zij altijd voor dat laatste zullen kiezen. 'Dat is gewoon waar je het meeste aan verdient.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer