Boeren Krimpenerwaard gaan dinsdag protesteren tegen onteigening

Boeren in de Krimpenerwaard voeren dinsdag actie tegen de dreigende onteigening van een groot deel van de 2.250 hectare boerengrond die nodig is voor natuurontwikkeling. Ze willen tijdens de schouw van de te onteigenen gronden kruispunten bezetten in het gebied.

Boeren+Krimpenerwaard+gaan+dinsdag+protesteren+tegen+onteigening
© Dirk Hol

Provincie Zuid-Holland en gemeente Krimpenerwaard hebben de grond nodig voor het project 'Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard'. Over de kwestie wordt al ruim dertig jaar gepraat, maar tot een oplossing is het tot nog toe niet gekomen. De overheid is nu zover dat zij een eerste groep van zeven boeren wil onteigenen. Met dertig anderen worden nog gesprekken gevoerd over vrijwillige verkoop of aanpassing van de bedrijfsvoering.

De uitkoopbedragen die tot nog toe worden geboden, zijn volgens de betrokken boeren veel te laag. Veehouder Gert Hogendoorn in Gouderak kreeg 1,7 miljoen geboden voor zijn 26 hectare grasland, terwijl een andere taxatie uitkwam op 3,3 miljoen euro. 'Als de overheid doorzet, houd ik nog maar 1 hectare grond over. Dat is dus het einde van mijn bedrijf.'


Hoorzitting

Dinsdag komt een groot aantal medewerkers van provincie en gemeente kijken bij vier bedrijven waar nu onteigening dreigt. Daar is ook een rechter bij. Later die dag volgt nog een hoorzitting met de betrokken agrarisch ondernemers. De boerenactie is bedoeld om hun een hart onder de riem te steken en om bij het publiek aandacht te vragen voor de kwestie.

Voorzitter Cees Verhagen van LTO Noord-afdeling Krimpenerwaard heeft de maandagavond ervoor nog overleg met de provincie. Maar hij verwacht niet dat dit nog een oplossing kan brengen. 'Er wordt dan vooral gepraat over de procedure die wordt gevolgd. Onteigenen is niet meer te voorkomen, vrees ik.'

Enkele boeren stapten eerder al naar de Raad van State met hun bezwaren tegen het nieuwe bestemmingsplan 'Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard'. Volgens de Raad van State mocht de gemeenteraad van Krimpenerwaard de natuurontwikkeling zwaarder laten wegen dan het belang van de individuele agrariër. Ook al is er nog geen overeenstemming over een schadeloosstelling, aldus de bestuursrechter in zijn uitspraak in mei van dit jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer