Utrecht+start+natuurcompensatiebank
Nieuws
© Koen van Wijk

Utrecht start natuurcompensatiebank

Provincie Utrecht gaat een natuurcompensatiebank opzetten met beschikbare gronden voor natuurcompensatie.

Wanneer er natuur of bos in de provincie wordt aangetast, moet dit vaak op een andere locatie in de provincie worden gecompenseerd. Daarvoor gaat de provincie compensatielocaties beschikbaar stellen.

Daardoor wordt het mogelijk de besluitvorming rondom compensatie te versnellen en kan zowel hogere kwaliteit natuurcompensatie als (extra) natuur worden gerealiseerd in de provincie. De jaarlijks gemiddelde compensatieopgave in de provincie Utrecht bedraagt circa 30 hectare.

Op voorraad

In de natuurcompensatiebank gaat de provincie gronden op ‘voorraad’ houden voor de realisatie van natuur- en boscompensatieverplichtingen.

Dit kunnen gronden zijn die door de provincie zijn aangekocht, maar ook gronden van derden waarover de provincie met deze derden afspraken heeft gemaakt om ze beschikbaar te houden voor de realisatie van compensatieverplichtingen.

NNN

In de compensatiebank worden alleen gronden opgenomen waarop Natuur Netwerk Nederland (NNN), voorheen de Ecologische Hoofdstructuur, of bos van hoge kwaliteit gerealiseerd kan worden en die het NNN, het landschap of de recreatie in de provincie versterken.

De provincie wil in de bank 60 tot 90 hectare beschikbaar houden. Hiervoor is een bedrag van 6 miljoen euro beschikbaar. Indien gronden worden gebruikt voor de realisatie van compensatienatuur, wordt de bank weer aangevuld met nieuwe gronden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer