Nieuwe regels natuurcompensatie lijken mee te vallen

In de nieuwe Omgevingswet komen geen strengere regels voor activiteiten rond het Nationaal Natuurnetwerk. Wel worden er aanpassingen doorgevoerd om 'hoogwaardige' natuurcompensatie te borgen.

Nieuwe+regels+natuurcompensatie+lijken+mee+te+vallen
© Provincie Noord-Holland

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) duidelijk gemaakt tijdens een debat in de Eerste Kamer. Daar uitten met name CDA en SGP hun zorg over een dreigende aanscherping van de regels, terwijl beloofd was dat de voorschriften uit de huidige wetgeving zoveel mogelijk ongewijzigd naar de nieuwe wet overgebracht zouden worden.

LTO Nederland, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en Recron hadden daarover bij de Senaat aan de bel getrokken. Ze vrezen onder meer dat natuurcompensatie voortaan al vóór de aanvang van de betreffende activiteit moet zijn gerealiseerd. Dat kan tot geweldige vertraging leiden.

Voldoende geborgd

Schultz van Haegen ontkent dat dat laatste het geval is. Compensatienatuur hoeft niet gerealiseerd te zijn voorafgaand aan een ingreep. Wel moet het treffen van de compenserende maatregelen 'voldoende geborgd' zijn op het moment dat toestemming wordt verleend voor een activiteit met nadelige gevolgen voor het Natuurnetwerk.

In de praktijk betekent dat onder meer dat de compensatienatuur tijdig moet zijn herbegrensd. Volgens de minister gaat het er om dat de waardevolle natuur niet compleet verdwijnt als een begin wordt gemaakt met de nieuwe activiteit. Voor de volledige ontwikkeling van de compenserende natuur mag meer tijd worden genomen.

Kamermotie

Tegelijk benadrukt ze dat ze bij de uitwerking van de Omgevingswet rekening moet houden met een in de Tweede Kamer aangenomen motie van D66. Die vraagt om ervoor te zorgen dat hoogwaardige compensatie wordt gewaarborgd.

Het is uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de provincies om de bescherming van het Nationaal Natuurnetwerk en de compensatieverplichting uit te werken met regels in de omgevingsverordening.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer