Overbruggingskrediet voor noodlijdende Vlaamse glastuinders

Vlaamse glastuinbouwbedrijven die in financiële problemen zitten, kunnen vanaf eind deze maand een beroep doen op een overbruggingskrediet van de Vlaamse overheid. Dat heeft landbouwminister Hilde Crevits woensdag bekendgemaakt in het Vlaamse parlement.

Overbruggingskrediet+voor+noodlijdende+Vlaamse+glastuinders
© NO

De Vlaamse overheid stelt 200.000 euro beschikbaar per bedrijf. In totaal is er 100 miljoen euro gereserveerd voor alle sectoren. Ook toeleveranciers in de land- en tuinbouw, die in een financieel moeilijke situatie terechtgekomen zijn, kunnen een beroep doen op die lening. De glastuinbouw en de varkenssector in Vlaanderen worden het hardst geraakt.

Naar schatting van de minister heeft 10 procent van de glastuinders in Vlaanderen cashflowproblemen. Net als in ons land houden de stijgende energieprijzen en de hoge kostprijs Vlaamse glastuinders in hun greep. Tuinbouwers betalen momenteel 30 tot 40 procent meer voor aardgas.


Al maanden in het rood

'De impact op de glastuinbouw is bijzonder groot. We spreken over bedragen tot een paar honderdduizend euro per maand aan aardgas voor glastuinbouwbedrijven', aldus de Vlaamse landbouwminister. Landbouworganisatie Boerenbond reageert voorzichtig optimistisch. 'Dit is een positieve eerste stap voor de diep getroffen bedrijven', stelt voorzitter Sonja De Becker. 'De situatie is voor heel wat bedrijven ronduit alarmerend en rekeningen staan al maanden in het rood.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer