Glastuinbouw komt deze winter niet zonder gas te zitten

Nederland heeft voldoende laagcalorisch gas in de opslagen om de leveringszekerheid van niet-beschermde afnemers, waaronder de glastuinbouw, te waarborgen. Dat heeft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Hij gaat daarbij uit van een normale winter.

Glastuinbouw+komt+deze+winter+niet+zonder+gas+te+zitten
© Vidiphoto

Nederland en andere Europese landen hebben sinds de tweede helft van vorig jaar te maken met snelle prijsveranderingen op de energiemarkt waarbij de laatste weken ontwikkelingen aan de oostgrens van de Europese Unie tot extra aandacht van het kabinet hebben geleid.

Maar volgens Jetten is er op dit moment geen sprake van een gascrisis. Om die reden worden de maatregelen uit het Bescherm- en Herstelplan Gas vooralsnog niet in werking gesteld.


Verminderde afhankelijkheid

Ook benadrukt de minister van Klimaat en Energie dat er een verminderde afhankelijkheid is van Russisch gas. Vanaf januari importeert Europa ongeveer 20 tot 25 procent van haar gasbehoefte uit Rusland. Voor de Nederlandse markt ligt dit percentage nog lager. In voorgaande jaren importeerde Europa nog zo'n 40 procent van haar gasbehoefte uit Rusland.

Jetten tekent daar wel bij aan dat in een open markt als de gasmarkt Europese landen voor de vraag naar aardgas met elkaar zullen concurreren. Dat betekent dat bij een beperkte levering van gas, in eerste instantie de prijzen zullen reageren. 'Dit zal een drukkend effect hebben op de vraag', aldus de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.


Voor het geval er zich een (dreiging van) een gascrisis voordoet, is het Bescherm- en Herstelplan Gas opgesteld. Dit plan is erop gericht om beschermde en extra beschermde afnemers zo lang mogelijk van gas te voorzien en het gassysteem in zijn geheel zo goed en zo lang mogelijk te waarborgen. Het gaat daarbij om onder andere het midden- en kleinbedrijf, onderwijs- en overheidsdiensten, huishoudens en ziekenhuizen.

Mocht het toch nodig zijn om maatregelen te nemen, dan zal eventueel ingrijpen sterk afhankelijk zijn van de precieze omstandigheden en ook het actuele verbruik van de betreffende bedrijven, laat de minister weten.


Zestig grootste afnemers

Om een beter beeld te krijgen van de economische en ketengevolgen die een rol spelen bij het toepassen van de maatregelen, is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek met de zestig grootste afnemers van gas.

Hoewel Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat van Glastuinbouw Nederland, eerder aangaf niet te verwachten dat er glastuinbouwbedrijven onder deze afnemers zijn, is de brancheorganisatie wel in gesprek met het ministerie over de kwestie. Uitgangspunt is om de economische gevolgen in geval van het afschakelen van bedrijven zo beperkt mogelijk te houden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer