Provincie schept meer ruimte voor Drentse vleeskuikens

Provincie Drenthe wil de Provinciale Omgevingsverordening (POV) aanpassen om vleeskuikenbedrijven ruimte te bieden vrije uitloop te creëren binnen het bouwblok. Supermarkten eisen vanaf 2023 leefomstandigheden die minimaal voldoen aan het 1 ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Provincie+schept+meer+ruimte+voor+Drentse+vleeskuikens
© Michiel Elands

Gedeputeerde Staten willen voor agrarische bedrijven met vleeskuikens ook bouwblokken mogelijk maken tot 3,5 hectare. Provincie Drenthe hanteert in de huidige POV een bouwblokgrootte tot maximaal 1,5 hectare en een tot 2 hectare. Voor die laatste geldt dat dit samen moet gaan met winst voor het milieu en het complex via een plan landschappelijk is ingepast.

In de voorgestelde nieuwe versie van de POV wordt een bouwblok mogelijk van 2,5 hectare, zonder toename van het aantal dieren en met een significante verbetering van het dierenwelzijn. Pluimveehouders die nog meer ruimte nodig hebben, mogen uitbreiden tot 3 of zelfs 3,5 hectare. In die laatste gevallen moeten zij dan wel een afname van de stikstofdepositie bereiken van 10 of respectievelijk 20 procent.


Teruggeschroefd

Onder de norm van 1 ster Beter Leven-keurmerk wordt het aantal vleeskuikens per vierkante meter stalruimte teruggeschroefd van achttien naar twaalf. Dat betekent dat een bedrijf met 100.000 kuikens terug moet naar 66.000 dieren of moet uitbreiden. Onder de nieuwe norm zou een bedrijf van 2,5 hectare 180.000 vleeskuikens kunnen herbergen. Drenthe telt 61 bedrijven met vleeskuikens, waar in totaal 5,5 miljoen dieren worden gehouden.

Regiobestuurder Brenda Timmerman verwacht dat met de aanpassingen de meeste Drentse vleeskuikenhouders goed zijn geholpen. 'Maar de pap is nog niet helemaal gestort, we zijn nog niet 100 procent tevreden. Het blijft ook voor bedrijven, die alles technisch helemaal op orde hebben, een uitdaging om aan de nieuwe normen te voldoen. Voor een aantal is doorontwikkelen geen probleem, voor anderen is het dat wel.'


Oplossing

Toch noemt Timmerman het prijzenswaardig dat provincie Drenthe openstaat voor aanpassing. 'Ze denken daar op allerlei manieren mee over een oplossing. Aan het kosten opdrijvende effect van de aanpassing kan de provincie ook niets doen, dat gebeurt in de afzetketen.'

In Groningen en Friesland wordt aanpassing van de provinciale verordeningen niet overwogen, weet ze. 'In Groningen zullen bedrijven die moeten uitbouwen een reguliere aanvraag moeten doen. De gemeenten werken er daar niet aan mee als het bouwblok niet groot genoeg is.'

In Friesland biedt de omgevingsverordening wel ruimte. Ook daar geldt een maximum van 1,5 en 2 hectare voor een bouwblok. Pluimveehouders die meer ruimte willen, worden daar geholpen met maatwerk via het 'Nije Pleats'-principe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer