Flexibele stal oplossing voor Beter Leven-vleeskuikens

Voor veel vleeskuikenhouders staat omschakeling naar 1 ster Beter Leven-vleeskuikens voor de deur. Een uitloop bouwen is niet altijd haalbaar door beperkingen in het bouwblok of vergunningen. De FlexRange-oplossing die Agrifirm heeft bedacht, biedt hier mogelijk uitkomst.

Flexibele+stal+oplossing+voor+Beter+Leven%2Dvleeskuikens
© Fotografie Twan Wiermans

Agrifirm is met vleeskuikenhouders in gesprek over de omschakeling naar 1 ster Beter Leven. 'Wat betekent deze stap bedrijfseconomisch en planologisch voor hen?', zegt verkoopleider Bas van Hout. 'Daarbij horen we vaak dat ze planologisch vastlopen. Daarom zijn we met ons team en Exlan gaan zitten en hebben de FlexRange-oplossing bedacht.'


FlexRange-stal Agrifirm voor Beter Leven-vleeskuikens.
FlexRange-stal Agrifirm voor Beter Leven-vleeskuikens. © Agrifirm

De oplossing die is bedacht, is op zich vrij eenvoudig en toepasbaar in bestaande stallen en uiteraard nieuwbouw. Voor de FlexRange-oplossing wordt een deel van de zijwand verwijderd. Die wordt vervangen door windbreekgaas om zo de buitenuitloop te kunnen maken.


Sandwichpaneel

In de stal wordt een wand van een sandwichpaneel gemaakt die net zo hoog is als de zijwand van de stal. In dit sandwichpaneel komen dan inlaatventielen en afsluitbare uitloopopeningen. Die zijwand wordt dan zo gemaakt dat die eventueel weer te verplaatsen is naar de buitenwand toe.

De pluimveehouder kan zodoende ook weer terugschakelen naar reguliere kuikens. Een tweede optie is een vergelijkbaar systeem, maar dan met roldeuren langs de open zijwand. Terugkeren naar regulier kan daarmee nog handiger. Via dakkokers vindt dan de aanvoer van verse lucht plaats.


Oplossing voor beperking in bouwblok

Vleeskuikenhouders die een beperking hebben met hun bouwblok of waar stallen te dicht op elkaar staan of geen bouwvergunning kunnen krijgen voor het bijbouwen van een uitloop, kunnen volgens Agrifrim met de FlexRange-oplossing vooruit. 'Ze leveren dan wel kuikens in door de uitloop inpandig te maken, maar kunnen door', zegt Van Hout.

'We willen graag dat zoveel mogelijk pluimveehouders de stap naar 1 ster Beter Leven kunnen maken. As dat met FlexRange lukt, is dat mooi. Als de pluimveehouder door onze oplossing gaat nadenken en mogelijk voor zijn situatie een nog betere oplossing vindt, is dat natuurlijk ook prima.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer