Erwin Wunnekink nieuwe voorzitter LTO Melkveehouderij

Erwin Wunnekink is benoemd tot vakgroepvoorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland. Hij volgt per 1 maart Wil Meulenbroeks op, die eind 2021 aangaf na ruim vijf jaar het stokje over te willen dragen.

Wunnekink is melkveehouder in het Gelderse Haarlo. Hij gaat zich straks met de leden en bestuurders van LTO inzetten voor een sterke sector. De aankomend vakgroepvoorzitter richt zich op de samenwerking tussen melkveehouders. Hij wil vanuit de gedeelde belangen vooruitdenken en als sector en ondernemers zelf keuzes maken.

De voorzitter heeft zin in deze uitdaging: 'Ik geloof echt in de Nederlandse melkveehouderij, ik ben zelf melkveehouder in hart en ziel. Er ligt veel op het bord van onze leden. Kijk maar naar het nieuws, als producent van melk, vlees en landschap hang je als melkveehouderij aan alle dimensies waar op dit moment iets aan de hand is. Het is niet gemakkelijk, maar we moeten samen vooruit.'


Belangenbehartiging

Wunnekink wil de eerste maanden beginnen met het doornemen van dossiers en het aangaan van gesprekken met de leden: 'Ik wil goed kijken wat er speelt en hoe ik een bijdrage kan leveren aan onze belangenbehartiging. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er scherpte komt op de agenda van de veehouderij. De politiek en maatschappij hebben verwachtingen, daar moeten we wat mee. Dat is niet alleen geven, we moeten er als sector ook iets voor terug krijgen. En het moet echt bijdragen aan de oplossing.'


Als voorbeeld noemt hij de derogatie. 'De waterkwaliteit op derogatiebedrijven is beter. Als je derogatie beëindigt, neem je afscheid van de kringloopgedachte. Ook laat je het blijvend grasland los, wat minder goed is voor de biodiversiteit. Daarbij wordt het kunstmestgebruik bevorderd, wat ook niet wenselijk is. Dat alles kost melkveehouders 10.0000 tot 20.000 euro per jaar. Het eraf halen van de derogatie is dus totaal niet logisch.'


Keuzes maken

De voorzitter vindt het belangrijk dat melkveehouders met elkaar in gesprek blijven over de transitie waar de sector voor staat. 'Dat er de komende jaren veel gaat veranderen, is een feit. Vooruitdenken en kansen benutten betekent dat je klaar bent voor de toekomst. Er is daarin niet één weg vooruit. Hoog efficiënt voor de wereldmarkt of ambachtelijk en lokaal gaan gelijk op, dat vraagt begrip voor elkaars keuzes.'

Voor perspectief en continuïteit is het volgens hem wel nodig dat er keuzes worden gemaakt. 'Anders doen anderen het voor ons. Ik kijk uit naar de gesprekken die ik daar de komende tijd met onze melkveehouders over zal hebben.'


Forse staat van dienst

Wunnekink is naast melkveehouder ook bestuurder met een forse staat van dienst. Hij was van 2009 tot september 2021 coöperatiebestuurder en commissaris bij FrieslandCampina, de laatste maanden als voorzitter. Wunnekink blijft tevens lid van de Raad van Commissarissen van ForFarmers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer