Profiel: Wunnekink open bestuurder met passie voor het vak

LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft een nieuwe voorzitter. De opvolger van Wil Meulenbroeks is vanaf 1 maart Erwin Wunnekink. Hij staat bekend als een ervaren bestuurder, die midden tussen de boeren staat. Mensen die hem kennen, noemen hem open en toegankelijk.

Het is LTO Nederland gelukt om een opvolger te vinden voor voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Erwin Wunnekink is zijn naam. Hij gaat per 1 maart aan de slag.

Wunnekink is melkveehouder in het Gelderse Haarlo. Maar zijn ervaring is veel breder. Zo was hij in het bedrijfsleven actief als senior consultant agribusiness bij Alfa Accountants en Adviseurs. Daarvoor werkte hij vier jaar als consultant bij DLV Advies.


FrieslandCampina

Ook bestuurlijk heeft Wunnekink veel ervaring. Zo is hij sinds april 2015 lid van de raad van commissarissen bij ForFarmers. Daarnaast was hij sinds december 2009 lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina en vervulde hij van december 2016 tot 16 juni 2021 de rol van vicevoorzitter. Op die datum nam hij de voorzittershamer over van Frans Keurentjes.

Met Erwin hebben we een bestuurder van kaliber, die staat voor het belang van onze leden

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Die hamer hield Wunnekink maar kort in de hand. Drie maanden later legde hij deze neer. De coöperatie zat destijds in zwaar weer en er werd geen nabetaling uitbetaald voor de leden. Vanuit verschillende districten kwam er kritiek die ook persoonlijk op Wunnekink was gericht. Volgens hem maakte de verdeeldheid in de sector besturen onmogelijk.


Draagvlak

Met zijn vertrek wilde Wunnekink dan ook een statement maken. Besturen hebben in zijn ogen draagvlak nodig van hun leden. De emoties in de melkveehouderij zijn te groot geworden en hebben de overhand genomen. Er wordt niet meer inhoudelijk en feitelijk gepraat, vond hij.


Wunnekink wordt door collega-bestuurders gezien als iemand met een warm hart, die de boerentaal spreekt. Anders dan sommige andere bestuurders, zo wordt gezegd, is hij bereid veel informatie te delen met leden. Hij is niet het type bestuurder dat problemen onder tafel veegt.


Open en transparant

Bestuurders die met Wunnekink hebben samengewerkt, noemen hem een bestuurder met een vlotte en zakelijke stijl. Als er over en weer vertrouwen is ontstaan, is hij open en transparant. De Achterhoeker houdt van doorpakken. Opgehoopte irritaties kan hij wat moeilijker verbergen.

Wunnekink is op zijn best in een groep mensen of boeren. Hij werd in het bestuur van FrieslandCampina van alle bestuursleden het meest als 'echte' boer gezien. Iemand die niet erg diplomatiek is, maar vol met emotie en passie voor het vak. Hij houdt ervan om met mensen om te gaan. Hij is niet een boer met veel koeien of veel grond, maar wel met veel voeling voor de sector.


Meer kleur

Volgens andere bestuurders is Wunnekink in staat om complexe materie duidelijk voor het voetlicht te brengen voor een groep boeren. LTO zal met hem meer kleur krijgen, is de verwachting. Hij spreekt niet met meel in de mond en laat duidelijk zien waar hij voor staat.

Wunnekink heeft volgens collega-bestuurders ook valkuilen. Bijvoorbeeld dat hij veel dingen tegelijk doet en daardoor gemakkelijk het overzicht kwijtraakt. Hij gedijt daarom goed in een omgeving waarbij anderen de structuur verzorgen en waarborgen. Met mensen om zich heen die meedenken over waar het heen moet. Dat is een manier van werken die bij hem past.


Facebookactie

Voordat Wunnekink voorzitter werd van van FrieslandCampina, opereerde hij in de luwte. Hij haalde zelden het nieuws of het moet in 2016 zijn, toen hij een Facebookactie startte tegen het besluit van de plaatselijke Albert Heijn om de melk van Campina te vervangen door het AH-huismerk.

De Achterhoeker gaf in zijn oproep aan dat in een straal van 20 kilometer rond Borculo ongeveer achthonderd FrieslandCampina-boeren werken en winkelen en dat ze werken volgens de hoogste duurzaamheidseisen. Zijn oproep was succesvol. De Campina-melk kwam terug.


Weidegang

Opvallend genoeg begon Wunnekink in datzelfde jaar na jaren opstallen met weidegang op zijn eigen melkveebedrijf. Die koerswijziging was economisch gedreven, maar had ook te maken met het maatschappelijk rendement van weidegang. 'Weidegang is essentieel voor het imago van FrieslandCampina in de markt wereldwijd', stelde hij.

Wunnekink zelf ziet in zijn voorzitterschap een uitdaging. Hij gelooft als melkveehouder met hart en ziel in de Nederlandse melkveehouderij. Volgens hem ligt er veel op het bord van de melkveehouder.


Gezamenlijk vooruit

Als producent van melk, vlees en landschap hebben melkveehouders op dit moment met allerlei zaken te maken waarmee iets aan de hand is en waar opdrachten liggen voor de politiek. Dat is volgens Wunnekink niet gemakkelijk. Ondernemers moeten wat hem betreft in gezamenlijkheid met elkaar vooruit.

Zelf wil Wunnekink graag werken aan scherpte op de agenda van de veehouderij. Zo wil hij de politiek vragen om een opgave te formuleren die echt bijdraagt aan het oplossen van doelen. Dat is niet alleen geven. De sector moet er ook iets voor terugkrijgen.


Erwin Wunnekink

Erwin Wunnekink wordt per 1 maart de nieuwe voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij is melkveehouder in het Gelderse Haarlo en heeft veel bestuurlijke ervaring. Zo was hij twaalf jaar actief in het coöperatiebestuur van FrieslandCampina. Vorig jaar nam Wunnekink in een roerige tijd de voorzittershamer over. In die tijd was er veel verdeeldheid in de onderneming. Er was ook kritiek op de organisatie, omdat in de maanden voor zijn aantreden de fabriek in het Belgische Aalter werd verkocht. Ook bleef dat jaar de nabetaling uit. Wunnekink stapte na enkele maanden op als voorzitter, omdat het door de verdeeldheid bij de achterban moeilijk besturen was. De Achterhoeker staat bekend als een boerenbestuurder, die graag tussen collega-ondernemers is en ervan houdt om met mensen om te gaan. Ook is hij goed in staat om complexe materie helder te maken. Als melkveehouder gelooft hij met hart en ziel in de Nederlandse melkveehouderij. Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland is blij met de toetreding van Wunnekink tot het bestuur: 'De melkveehouderij hoort bij Nederland. Met Erwin hebben we een bestuurder van kaliber, die staat voor het belang van onze leden. We zijn blij dat hij zijn deskundigheid, ervaring en scherpte in wil zetten om met onze melkveehouders aan de slag te gaan voor een sector met toekomstperspectief.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer