Meulenbroeks: 'Stikstof tackelen met maatregelen die morgen uitvoerbaar zijn'

De melkveehouderij kan 28 procent stikstof reduceren in 2030 met praktische maatregelen die morgen al kunnen worden ingevoerd. Voorwaarde is wel dat melkveehouders financieel worden bijgestaan door de overheid. Zij missen nu onvoldoende economische slagkracht om zelf de noodzakelijke investeringen te doen.

Dat zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van LTO Melkveehouderij en een van de initiatiefnemers van de Coalitie toekomstgerichte melkveehouderij (CTM). Rabobank, NAJK en NZO zijn de andere drie partijen in deze coalitie. De partijen stellen investeringen voor in stallen, grond en management.


Zij vragen van de overheid in totaal 1,3 miljard euro tot 2030. 'Dit bedrag is noodzakelijk voor de niet-productieve reductiemaatregelen', stelt Meulenbroeks. Samen stelden zij een plan op om de stikstofuitstoot vanuit de melkveehouderij het hoofd te bieden. Deze plannen zijn doorgerekend door Wageningen University & Research (WUR).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer