Meulenbroeks: 'Veel melkveehouders willen duidelijkheid'

Wil Meulenbroeks, LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij, merkt dat het stikstofplan van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij in goede aarde valt. Niet alleen bij de achterban, maar ook bij LNV-minister Carola Schouten. Veel boeren vinden dat er wat moet gebeuren. 'Er moet duidelijkheid komen, zodat ze verder kunnen. Ook de volgende generatie.'

Meulenbroeks%3A+%27Veel+melkveehouders+willen+duidelijkheid%27
© John Claessens

Hoe reageert de minister?

'De eerste geluiden zijn positief, minister Schouten lijkt dit te steunen. Dit betekent dat we niet alleen met de leden, maar ook met de overheid in gesprek gaan over hoe uitvoering aan dit plan wordt gegeven. De minister steekt een hand uit en die moeten we aanpakken, om te kijken of we tot overeenstemming kunnen komen.'

We helpen de maatschappij, de natuur, het milieu en het overige bedrijfsleven. Daar moet iets tegenover staan

Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij

Een belangrijk onderdeel van het plan is de structuur van de sector. Waarom?

'Dit is belangrijk voor de sector zelf. LTO Melkveehouderij wil een integraal plan, waarbij ook water, klimaat en bodem een rol spelen. Door thema's integraal op te pakken kun je werken aan een toekomstbestendige sector. Daar hoor een structuurversterking bij. Denk aan betere huiskavels. De afgelopen decennia is er veel gebeurd in de bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij, maar de verkaveling is daarbij achter gebleven. Boeren hebben meer veldkavels dan in het verleden. Daar willen we iets aan doen.'


Waarom is overheidssteun nodig?

'De afgelopen jaren was de melkprijs onder de maat, ondernemers zijn niet in staat om de investeringen voor eigen rekening te doen. Daarbij steken we als sector de nek uit, we helpen de maatschappij, de natuur, het milieu en het overige bedrijfsleven. Daar moet iets tegenover staan. Dit plan kan enkel doorgaan met steun van de overheid.'
Zijn er verplichtingen in dit plan?

'Er zit een vrijwilligheid en een verplichting in dit systeem. De vrijwilligheid zit hem in de managementmaatregelen, zoals weidegang, voermanagement en watertoevoeging bij mestaanwending. De verplichting zit in onder meer het feit dat elke stal naar Groen abel gaat, iets wat wettelijk al in de pijplijn zit. Hiervoor is geld nodig.'


Dit plan gaat uit van 28 procent reductie, in een ander plan van onder meer LTO staat 40 procent, matcht dit?

Het plan 'Duurzaam Evenwicht' voorziet inderdaad in een reductie van 40 procent. Daarin is echter ook gebiedsgericht beleid opgenomen voor piekbelasters. Dit plan moet politiek gezien nog een aantal fases doorlopen en is over een aantal jaren pas concreet. Het plan van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij past binnen dit plan en kan op de korte termijn starten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer