Fries onderzoek naar natuurinclusieve landbouw

Provincie Fryslân houdt een onderzoek naar natuurinclusieve landbouw onder boeren. Ze heeft hiervoor een enquête opgesteld met Living Lab Fryslân en Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw.

Fries+onderzoek+naar+natuurinclusieve+landbouw
© Vidiphoto

Provinciale Staten hebben eind september vorig jaar groen licht gegeven voor de Friese landbouwagenda voor de periode tot en met 2030. Daarin is ook besproken dat de mening van Friese boeren moet tellen bij de uitvoering van deze agenda.

De partijen willen weten waar de Friese agrarisch ondernemers op dit moment staan met hun bedrijf, waarmee ze aan de slag willen en tegen welke belemmeringen ze aanlopen als het gaat om kringlooplandbouw. Zo worden er onder andere vragen gesteld over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, de mate waarin een boer bezig is met biodiversiteit in het teeltplan en aan weide- en akkervogelbeheer en landschapsbeheer doet.


Omslag is noodzakelijk

Provincie Fryslân streeft naar landbouw die optimaal gebruikmaakt van de natuurlijke omgeving: natuurinclusieve kringlooplandbouw. Zowel de akkerbouw als de melkveehouderij biedt kansen om de omslag naar natuurinclusieve landbouw te maken. Volgens de partijen is deze omslag noodzakelijk, gelet op de afname van biodiversiteit, het veranderende klimaat, impact op het landschap en de toenemende vraag van de consument naar duurzaam geproduceerde producten.

De gezamenlijke ambitie van alle betrokken partijen – provincie Fryslân, Living Lab Fryslân en de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw – is om landbouw te ontwikkelen die circulair, biodivers, klimaatbestendig en economisch verantwoord is. Daarnaast is maatschappelijk draagvlak van belang. Iedereen, niet alleen boeren maar ook overheden, ketenpartijen en consumenten, zal iets moeten bijdragen om de doelen voor biodiversiteit en klimaat te halen, stellen de betrokkenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer