Minister Van der Wal maakt Nederland natuurinclusief

Nederland wordt natuurinclusiever. Dat heeft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de Tweede Kamer toegezegd. 'Dat betekent dat we de natuur gaan betrekken bij alles wat we doen: bij de voedselproductie, de woningbouw en de infrastructuur.'

Minister+Van+der+Wal+maakt+Nederland+natuurinclusief
© Dirk Hol

Van der Wal deelde haar missie donderdag tijdens een debat met de landbouwcommissie over natuur. 'Onze ambitie gaat verder dan alleen het behouden en versterken van de natuur. Ik wil juist aan de slag om Nederland natuurinclusiever te maken. Natuur zit niet alleen in een bos, een natuurgebied of een duinstrook. Het zit ook in het park en in de groenstroken in de wijk.'

De ambitie beperkt zich niet alleen tot Nederland. Het kabinet wil zich ook in Europa en daarbuiten hardmaken voor natuurbehoud, bijvoorbeeld om ontbossing tegen te gaan.

De VVD-minister vroeg aandacht voor de kwetsbaarheid van natuur. 'Als wij met onze bedrijvigheid te veel willen en de natuur nog meer uitputten, gaan er gaten vallen in ons ecosysteem. We hebben met de stikstofproblematiek gezien dat we te lang over de grens zijn gegaan van wat de natuur aankan. Het is nu zaak om te zorgen voor ademruimte voor de natuur en voor de boer.'


Dichtbevolkt

Van der Wal vindt dat er keuzes moeten worden gemaakt om het stikstofprobleem te tackelen. Ze benadrukte dat Nederland dichtbevolkt is en moet passen en meten met de claims op de ruimte. 'We moeten beseffen dat niet overal alles kan', sprak ze, in lijn met het stikstofadvies van de commissie-Remkes.

De eerste stap om de stikstofimpasse te doorbreken, is evenwel het vaststellen van, eventueel dwingende, maatregelen die juridisch houdbaar zijn, stelt de minister. Pas als er 'juridische onontkoombaarheid' is, kunnen de plannen worden uitgevoerd, zodat er ruimte komt om de beoogde stikstofaanpak uit te voeren.


Webinar 16 februari - Maak kennis met de nieuwe landbouwministers

NAJK organiseert samen met Nieuwe Oogst een kennismaking met de nieuwe landbouwministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dit vindt plaats op woensdag 16 februari van 16.30 tot 17.30 uur. Jij kunt er ook digitaal bij zijn en vragen stellen. Meld je aan via deze link.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer