Staghouwer: nationale steun boven Europees ingrijpen varkenshouderij

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet meer in nationale steunmaatregelen voor de varkenshouderij dan in het op Europees niveau ingrijpen in de markt. Hij spreekt hierover met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Staghouwer%3A+nationale+steun+boven+Europees+ingrijpen+varkenshouderij
© Nieuwe Oogst

Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief is de Europese Landbouwraad op maandag 21 februari. Daar wordt verder gesproken over de situatie op de Europese varkensvleesmarkt. De varkenssector wordt al langer geconfronteerd met overproductie en lage opbrengstprijzen.

Redenen zijn de sterk teruglopende importen door China, de toenemende problemen als gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Europa, aanhoudende coronabeperkingen en hoge voer- en energieprijzen. De Europese Commissie heeft de afgelopen weken vastgehouden aan marktoriëntatie.


Kleiner aanbod

Vermindering van het aanbod moet tot de gewenste oplossing van hogere marktprijzen leiden, waarbij marktingrijpen door overheden mogelijk averechts kan werken. Ter overbrugging van liquiditeitsproblemen bij producenten wijst de Europese Commissie onder andere op de mogelijkheid tot nationale staatssteun van lidstaten.

De Europese Commissie wijst onder andere op het tijdelijk verruimde coronasteunkader en de mogelijkheden om producentenorganisaties tijdelijke uitzonderingen te verlenen van mededingingsvereisten om bijvoorbeeld kwaliteitsmaatregelen door te voeren of tijdelijk het aanbod te beperken.

Staghouwer onderkent de moeilijke situatie in de varkensmarkt. Hij deelt ook de grote terughoudendheid van de Europese Commissie om in te grijpen in de markt. De minister acht de ingezette lijn om via nationale coronasteunmaatregelen, waaronder de Tegemoetkoming Vaste Lasten en de Subsidie ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw, varkenshouders in Nederland te steunen van belang. Hij is daarnaast met de POV in overleg over de door de Europese Commissie genoemde mogelijkheden.


Webinar 16 februari - Maak kennis met de nieuwe landbouwministers

NAJK organiseert samen met Nieuwe Oogst een kennismaking met de nieuwe landbouwministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dit vindt plaats op woensdag 16 februari van 16.30 tot 17.30 uur. Jij kunt er ook digitaal bij zijn en vragen stellen. Meld je aan via deze link.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer