Kamer vraagt uitleg over voorwaarden geothermie Limburg

De voorwaarden en risiconormen voor toepassing van geothermie in Limburg en andere regio's zijn onduidelijk en dat kan verdere toepassing in de weg staan. De Tweede Kamer heeft de regering dinsdag verzocht meer uitleg te geven.

Kamer+vraagt+uitleg+over+voorwaarden+geothermie+Limburg
© Persbureau Noordoost

Geothermie mag momenteel niet worden toegepast in Limburg en enkele andere regio’s vanwege de gestelde risiconormen, terwijl de overheid in Duitsland een andere afweging maakt. De Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) willen weten hoe dit zit en hebben met steun van de Tweede Kamer aan de regering gevraagd uitleg te geven, voor de voorjaarsopenstelling van de energiesubsidieregeling SDE++.

Beide Kamerleden denken dat geothermie een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van de glastuinbouw, een sector die nu achterloopt bij de gestelde CO2-emissiereductiedoelen. Ook moet helder worden op welke plekken alternatieven ontbreken voor glastuinbouwbedrijven die niet aan die voorwaarden voor geothermie kunnen voldoen.


De Tweede Kamer vroeg de regering op initiatief van D66, GroenLinks en PvdA ook om advies in te winnen bij een onafhankelijke partij over de manier waarop na 2025 met duurzame energie op land moet worden omgegaan. De gedachte daarachter is dat de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit de komende jaren op grote schaal moeten elektrificeren om de klimaatdoelen binnen bereik te houden. Daarvoor is voldoende groene stroom essentieel.

Verder moet een panel van experts advies geven over het borgen van de leveringszekerheid van aardgas in de komende jaren. De Tweede Kamer heeft dat verzoek aan de regering gedaan op initiatief van de VVD. De gedachten achter dat verzoek zijn de stijgende gasprijzen in combinatie met de afhankelijkheid van Nederland van de import van gas en de toenemende zorgen over leveringszekerheid en de betaalbaarheid van gas in een strenge winter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer