Verscherpt toezicht op aardwarmte ten einde

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stapt af van het verscherpte toezicht op aardwarmteprojecten. Dat heeft de toezichthouder besloten na een evaluatie.

Verscherpt+toezicht+op+aardwarmte+ten+einde
© Persbureau Noordoost

Het verscherpte toezicht is volgens SodM niet langer nodig, omdat de sector professioneler werkt en de regels beter naleeft. Met eigen standaarden voor putontwerp en kennisdeling steekt de geothermiesector veel energie in verbeteringen. Het verscherpte toezicht gold sinds 2017.

Wel blijft SodM zorgen houden over oude putten. De instantie constateert dat een tweedeling ontstaat tussen bedrijven met geothermie als nevenactiviteit en de grotere aardwarmtebedrijven met meerdere projecten. De grotere bedrijven zijn professioneler, hebben meer financieel draagvlak en meer kennis.


Risico voor grondwater en milieu

Bedrijven met geothermie als nevenactiviteit zijn vooral te vinden in de tuinbouw. 'Er zijn regelmatig integriteitsproblemen bij oudere geothermieputten. Dat is een risico voor grondwater en milieu', stelt SodM. De toezichthouder heeft ook kritiek op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat hanteert te lange wachttijden voor de beoordeling van winningsplannen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer