NVWA scherpt eisen aan voor enkele groente- en fruitsoorten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert per 11 april voor enkele groente- en fruitsoorten extra of gewijzigde importeisen uit één of meerdere landen in.

NVWA+scherpt+eisen+aan+voor+enkele+groente%2D+en+fruitsoorten
© Twan Wiermans

De eisen gaan gelden voor Annona, Carica papaya, Psidium gujava, Capsicum, Solanum en Momordica. De wijzigingen hebben te maken met nieuwe quarantaineorganismen en strengere eisen voor een aantal bestaande quarantaineorganismen.

Wanneer bedrijven na 11 april deze producten willen importeren uit de betreffende landen, dan moeten de autoriteiten van het exporterende land op korte termijn actie ondernemen. Zo moeten voor de opties plaagvrije productieplaats of productielocatie enkele maanden voor export officiële inspecties plaatsvinden. Als een land een andere optie gebruikt om aan de eisen te voldoen, dan moet het land dat vooraf schriftelijk aan de Europese Unie (EU) melden.


Nieuwe eisen

Voor de volgende producten gaan nieuwe eisen gelden:
• Annona en Carica papaya uit Afrika en Azië vanwege Bactrocera dorsalis (boorvlieg)• Psidium gujava uit Afrika en Azië vanwege Bactrocera dorsalis en B. zonata (boorvlieg)
• Capsicum en Solanum uit Afrika en Azië vanwege Bactrocera latifrons (boorvlieg)

De NVWA meldt dat bedrijven deze vruchten mogen importeren als ze de autoriteiten van het exporterende land de EU vooraf schriftelijk informeren over landsvrijheid of gebiedsvrijheid. Ook is het toegestaan als bedrijven melden over de details van een systeemaanpak of oogstbehandeling. Daarnaast mogen bedrijven vruchten importeren van een productieplaats als de betreffende boorvlieg niet is aangetroffen bij officiële inspecties.

Daarvoor moeten de autoriteiten vanaf drie maanden voor de oogst maandelijks de productieplaats en de directe omgeving inspecteren. Hetzelfde geldt voor export van het geoogste product. Bij gebruik van deze optie moet de traceringsinformatie op het fytosanitair certificaat zijn vermeld.


Eisen galmug

Verder gaan er eisen gelden voor Capsicum en Solanum lycopersicum uit Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en de Verenigde Staten. Dat heeft te maken met de Prodiplosis longifila (galmug). De vruchten mogen bedrijven importeren uit een gebied waar de galmug niet voorkomt of uit productieplaatsen waar een systeemaanpak of oogstbehandeling is toegepast. In beide gevallen moeten de autoriteiten van het exporterende land de EU vooraf schriftelijk informeren.

Ondernemers mogen daarnaast vruchten importeren die minimaal twee maanden voor export of tijdens hun hele levenscyclus zijn geproduceerd op een locatie met fysieke bescherming tegen deze galmug. Voorwaarde daarbij is dat in deze periode de galmug bij officiële inspecties niet is aangetroffen.


Wijziging Momordica

Tot slot laat de NVWA weten dat vruchten van Momordica alleen mogen worden geïmporteerd uit landen of gebieden die vrij zijn van Thrips palmi. Daarbij is nieuw dat de autoriteiten van het exporterende land deze landsvrijheid of gebiedsvrijheid vooraf schriftelijk aan de EU moeten melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer