Keukenafval en varkensmest goede voedingsbron voor larven

Larven van de zwarte soldaatvlieg groeien goed op keukenafval van restaurants, maar ook op vaste varkensmest. Dat blijkt uit onderzoek door Teun Veldkamp en zijn collega's van Wageningen Livestock Research.

Keukenafval+en+varkensmest+goede+voedingsbron+voor+larven
© Ruud Verhalle

In het onderzoek zijn zes alternatieve voedingsbronnen voor de insectenlarven getest: keukenafval van (fastfood)restaurants, vaste varkensmest, dunne varkensmest gecombineerd met kippenvoer, digestaat van de suikerbietenfabriek, olijvenpulp en bermgras. Als controle is kippenvoer als voedingsbron voor de insectenlarven ingezet.

Uit het onderzoek komt keukenafval als beste naar voren. De larven groeiden bijna twee keer zo snel als op kippenvoer. Ook vaste varkensmest bleek een goede voedingsbron. De larven groeien dan bijna net zo snel als op kippenvoer. 'Met deze voedingsbronnen is een vervolgonderzoek opgestart', meldt Veldkamp.


Ammoniakuitstoot

Op dunne varkensmest gecombineerd met kippenvoer groeiden de larven wel goed, maar de vraag is of dit niet vooral komt door het kippenvoer dat in het mengsel zit. Digestaat en vooral olijvenpulp en bermgras bleken slechte voedingsbronnen. 'Ook larven kunnen deze voedingsbronnen slecht verteren', zegt de onderzoeker. 'Bij deze minder geschikte voedingsbronnen voor de insecten was de ammoniakuitstoot dan ook hoog.'

Voorlopig zijn keukenafval en vaste varkensmest nog niet inzetbaar voor de insectenkweek. Deze grondstoffen zijn binnen de Europese regelgeving niet toegestaan. Daarom loopt er ook onderzoek naar de voedselveiligheid van deze alternatieve voedingsbronnen voor de insecten. Daartoe zal het onder andere van belang zijn dat er geen verontreinigingen in de voedingsbronnen zitten, dus bijvoorbeeld geen verpakkingsmateriaal, medicijnresten of ziektekiemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer