Rechter buigt zich over beweiden en bemesten

Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu dagen Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel voor de rechtbank in Zwolle. In de verschillende zittingen gaat het over uitbreiding van boerenbedrijven, PAS-melders en beweiden en bemesten.

Rechter+buigt+zich+over+beweiden+en+bemesten
© Ruben Meijerink

Bij de zitting van donderdag ging het over de beweiden en bemesten. GS vinden het niet nodig dat boeren daarvoor een natuurvergunning moeten aanvragen. Advocaat Valentijn Wösten van beide milieuorganisaties vindt van wel. Het is een kwestie die ook in andere provincies speelt.

In al die zaken kaarten MOB en Vereniging Leefmilieu aan dat provincies de milieudruk van beweiden en bemesten onvoldoende onder ogen zien. Overijssel redeneert dat voor beweiden en bemesten geen vergunning nodig is bij ongewijzigd agrarisch gebruik sinds de referentiedatum. Dat is de datum waarop een natuurgebied is aangewezen als Natura 2000-gebied.


Uitgesloten

Als het beweiden en bemesten sinds de referentiedatum op dezelfde voet zijn doorgegaan – en er dus niet meer stikstof wordt uitgestoten op het nabijgelegen natuurgebied dan op de referentiedatum – is er geen vergunning nodig. 'Wij kijken naar wat planologisch mogelijk is en niet naar de feitelijke situatie', stelt de advocaat van de provincie.

Maar volgens de milieuorganisaties moet er juist wel naar de feitelijke situatie gekeken worden. Ze stellen dat koeien tegenwoordig vaak meer ammoniak uitstoten dan ten tijde van de referentiedatum.


Misbruik van individuele situatie

Ook een van de belanghebbende boeren, die ook bemest en beweidt, kreeg het woord van de rechter. 'Onze individuele situatie wordt misbruikt om een meningsverschil tussen milieuorganisaties en het openbaar bestuur aan te kaarten', vindt de agrarisch ondernemer.

Wösten gaf de ondernemer daar gelijk in. 'Zolang de overheid het stikstofprobleem niet oplost, hebben wij echter geen andere keuze dan om aan de hand van concrete zaken een procedure te starten.'

Volgende week maandag staan er nog meer zaken gepland over het beweiden en bemesten. Op 23 en 24 februari gaat het over het handhaven van PAS-melders door de provincie. De uitspraak is over 6 weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer