Noord-Holland roept Van der Wal op met bronmaatregelen te komen

Provincie Noord-Holland wacht met smart op een aanvullend bronmaatregelenpakket waarmee de provincie de stikstofruimte kan creëren die essentieel is voor het uitrollen van de integrale gebiedsprocessen in het landelijk gebied.

Noord%2DHolland+roept+Van+der+Wal+op+met+bronmaatregelen+te+komen
© Tienke Wouda

Dat laat het provinciebestuur weten in een brief aan minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (CDA). Volgens Arthur van Dijk, de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, duurt het wachten op het vervolg van het bronmaatregelenpakket van april 2020 te lang.

'Zeker een provincie als Noord-Holland, die sterk afhankelijk is van specifieke bronmaatregelen om het stikstofprobleem hier het hoofd te bieden, wacht op helderheid en daadkracht van rijkszijde over een pakket aan bronmaatregelen', stelt Van Dijk.

De inmiddels tot stand gebrachte tijdelijke mogelijkheden voor vergunningverlening staan onder grote druk door rechterlijke uitspraken, schrijft Van Dijk. 'Het voelt als staan op een ijsschots, die steeds kleiner en daardoor instabiel wordt.'


Vergunningplicht bij intern salderen

Het provinciebestuur vraagt de minister de vergunningplicht bij intern salderen te herinvoeren. Dat is sinds begin vorig jaar niet meer vergunningplichtig, waardoor er volgens Noord-Holland nagenoeg geen sturing meer mogelijk is. Ook is het onmogelijk om een nieuwe referentiesituatie vast te leggen en op eenvoudige wijze latente ruimte uit vergunningen te halen.

Noord-Holland heeft tot nu toe weinig baat gehad van de uitkoopregeling voor agrarische bedrijven, schetst het provinciebestuur. 'Wij hebben te maken met duinen die worden aangetast door onder andere ammoniak vanaf zee en internationale effecten. Bovendien is onze landbouw extensief. Daarnaast heeft de snelheidsverlaging op rijkswegen in de Randstad weinig effect gehad, omdat het aantal rijkswegen waar de maximumsnelheid 130 kilometer per uur was, gering was.'


De huidige wet- en regelgeving zit de provincies op sommige punten echt in de weg, stellen de Noord-Hollandse bestuurders in de brief. 'De grote ambitie in het regeerakkoord moet op korte termijn worden vertaald in concrete rijksmaatregelen, waarmee wij op provinciale schaal verder kunnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer