Verenigde Staten boeken record met landbouwexport

De Verenigde Staten hebben vorig jaar voor een recordbedrag van 177 miljard dollar aan landbouwproducten en levensmiddelen geëxporteerd. Dat is 18 procent meer dan in coronajaar 2020, toen de internationale handel te kampen had met grote vervoersproblemen.

Verenigde+Staten+boeken+record+met+landbouwexport
© Usda

Het nieuwe record ligt bovendien 15 procent boven het vorige recordjaar 2014. De Verenigde Staten zijn de grootste landbouwexporteur ter wereld. Nummer twee Nederland boekte onlangs ook een nieuw exportrecord.


Het Amerikaanse ministerie van Handel meldt dat landen als China, Mexico, Canada, Zuid-Korea, de Filipijnen en Colombia allemaal meer Amerikaanse landbouwproducten afnamen dan ooit tevoren. Vooral de export van Amerikaanse sojabonen, mais, rundvlees, varkensvlees, zuivel en granen zit in de lift.


Stimulans platteland

'Dit is een grote stimulans voor de economie als geheel, en in het bijzonder voor onze plattelandsgemeenschappen, aangezien de export van landbouwproducten de lokale economische activiteit stimuleert', liet de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack (foto) optekenen. De agrofoodsector is goed voor 1,3 miljoen Amerikaanse banen.

China importeerde vorig jaar voor 33 miljard dollar aan Amerikaanse sojabonen en andere landbouwgrondstoffen, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2020. Dit record is deels te danken aan een deal die oud-president Donald Trump met het land sloot. De huidige president Joe Biden staat overigens veel minder welwillend tegenover China.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer