RDA: veehouderij moet plek krijgen tussen stikstof en klimaat

Een dierwaardige veehouderij moet een plek krijgen tussen stikstof en klimaat, zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Dat kan niet zonder dat er concessies worden gedaan, zegt voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

RDA%3A+veehouderij+moet+plek+krijgen+tussen+stikstof+en+klimaat
© Twan Wiermans

Verriet was dinsdagmiddag een van de tafelgasten bij het webinar van de RDA over een 'Dierwaardige veehouderij'. Eind november bracht de raad een zienswijze uit die ook is opgenomen in het coalitieakkoord. In de zienswijze formuleert de RDA zes principes voor een dierwaardige veehouderij.


Aan die zes principes liggen drie uitgangspunten ten grondslag. Een daarvan is dat een dierwaardige veehouderij duurzaam is en deel uitmaakt van maatregelen die worden getroffen worden in het kader van klimaatverandering en stikstofreductie. Die opdracht kreeg ook landbouwminister Henk Staghouwer mee. Een grote opdracht, beaamt Hugo van Kasteel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en geen gemakkelijke. Een opdracht die erom vraagt het optimum te zoeken in de tijd en in de opdracht die er ligt.


Keuzes maken

Verriet zegt dat niet kan zonder dat er keuzes worden gemaakt. 'Bijvoorbeeld 'milieu en welzijn' en 'welzijn en diergezondheid' zijn vaak conflicterend. Doen we geen concessies, dan komt het allemaal op het bord van de boer en blijven we echte oplossingen voor ons uitschuiven.' Kasteel beaamt dat, maar doet ook een beroep op het innovatieve vermogen van de Nederlandse veehouderij. 'Laten we de lat hoog leggen.'

De POV-voorzitter vindt dat de zienswijze van de RDA naadloos past in het Actieplan Vitalisering Veehouderij. Zij spreekt over een 'gedeeld belang'. Een groot knelpunt noemt Verriet de conflicterende regelgeving. 'Varkenshouders willen wel, maar lopen vast als het op het aanvragen van vergunningen aankomt.' Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erkent de frustratie. 'Wat er nu in de vergunningverlening gebeurt, zit ondernemers in de weg', zegt Kasteel.

Nederland zit aan de grenzen als het gaat om druk op natuur, milieu en leefomgeving. Het ministerie moet volgens Kasteel eerst ruimte creëren en dan daarin een dierwaardige veehouderij meenemen. 'Wanneer er een breedgedragen beeld is van een houderij die voldoet aan meerdere aspecten tegelijkertijd, dan gaan we er ook voor. Ik wil een proces opzetten om te komen tot een gedragen beeld. Als dat nodig is, betrekken we daar provincies en gemeenten ook bij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer