5 vragen over eventuele cao voor werkende dieren

Hebben werkende dieren recht op een cao? Op dierendag stond die vraag centraal in de eerste aflevering van de postcastserie Dier-aan-bod van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Daarin spreken experts over zaken op het raakvlak van dierenwelzijn, diergezondheid en ethiek.

5+vragen+over+eventuele+cao+voor+werkende+dieren
© Raad voor Dierenaangelegenheden

Waarom deze podcast?

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) behandelt over de volle breedte vraagstukken van het dierbeleid. Van productie- en proefdieren tot gezelschapsdieren. De Dier-aan-bod-cast is een initiatief van het jongerennetwerk Jong RDA.

Centraal in de serie staat de vraag hoe de positie van dieren in Nederland kan worden verbeterd. In de eerste aflevering spitst zich dat toe op de vraag of een cao voor productiedieren daarbij kan helpen.


Wie deden er mee?

Aan de eerste podcast werkten Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren, varkenshouder en RDA-lid Annechien ten Have, Priscilla Paulussen van Jong RDA en Marcelle Buitendam van de FNV mee. Gespreksleider in de podcastserie is journalist Margreet Reijntjes.


Wat was de strekking van de podcast?

De relatie tussen mens en dier verschuift. Daarover wordt steeds meer in termen van gelijkwaardigheid gedacht. Is het vanuit dat gegeven een logische volgende stap om net als voor werknemers ook voor productiedieren arbeidsvoorwaarden te regelen? Genoemd werden een veilige werk- en leefomgeving, maar bijvoorbeeld ook zwangerschapsverlof.


Hoe denkt de Vakbond voor Dieren hierover?

Voor De Rooij startte de discussie met de vraag welke rechten een dier heeft. Is de situatie zoals die nu is acceptabel of moet het anders? Zo ja, hoe anders en is dat dan de richting die de Nederlandse samenleving op wil? Want wanneer dat het geval is, dan zegt die samenleving ook 'ja' tegen de economische consequenties die horen bij rechten voor productiedieren.

De Rooij vindt bijvoorbeeld dat een dier, omdat in de stal zijn werk en privé samenvallen, het recht heeft om in een familiekring op te groeien. Gevolgen daarvan zijn dat een kalf langer bij de koe blijft, een big later wordt gespeend en een dier voldoende ruimte krijgt voor herstel voor het weer wordt geïnsemineerd. Ook vindt de Vakbond voor Dieren dat er een maximum moet worden gesteld aan de productie van dieren.


Is een dieren-cao nodig om dat te regelen?

Ten Have vindt van niet. In haar optiek kan de Wet dieren worden gezien als cao en is alles wat goed is voor het dier daarin te regelen. De Rooij bestrijdt dat. De uitzonderingen in de Wet dieren hebben altijd een economische drijfveer. Zij noemt het tijd om dieren niet langer te behandelen als machine of fabriek, maar als individuen.


Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland

Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer