Dierenraad onderzoekt dodingsmethoden dieren

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een grootschalig onderzoek gestart naar de dodingsmethoden van dieren. Dit onderzoek wordt breed opgezet met een aantal subgroepen die naar de verschillende dodingsdoelen kijken.

Dierenraad+onderzoekt+dodingsmethoden+dieren
© Twan Wiermans

Volgens de raad is het doden van dieren een van de schurende kwesties. De veranderende houding van de mens ten opzichte van het houden van dieren leidt tot een verdere discussie hierover, staat in het jaarverslag van 2020 van de RDA dat volgende week verschijnt.

De rechtvaardiging, de uitvoering en de procedures rond het doden van dieren verschillen per situatie. Bij productiedieren is de benadering anders dan bij dieren die overlast veroorzaken of bij gezelschapsdieren.


Vier subgroepen

Terwijl normaal gesproken één forum zich buigt over een onderwerp om dit uit te diepen, is in dit geval gekozen voor één kernteam met verschillende subgroepen om zich over dit onderwerp te buigen. Daarbij gaat het om de subgroepen ongewenstheid, overlast, lijden en praktijkdoel.

'We kijken naar vragen als: waarom is het doden gerechtvaardigd? Hoe wordt het uitgevoerd? Welke welzijnsissues en maatschappelijke zorgen spelen een rol?' zegt Franck Meijboom, universitair hoofddocent ethiek aan de Universiteit Utrecht en trekker van het thema.


Discussie

'We willen laten zien waar de verschillen liggen en wat dat zegt over de manier waarop mensen met dieren omgaan. Dat maakt de diverse benaderingen bespreekbaar en geeft een kader voor de discussie over het doden van dieren.'

Op basis van dit onderzoek wil de RDA verdere adviezen geven voor beleid en wetgeving. Meijboom verwacht dat dit niet leidt tot één advies, maar dat verder onderzoek nodig is.


Het onderzoek is in 2019 gestart. Vorig jaar hebben de subgroepen alle benodigde informatie verzameld. Die wordt dit jaar samengebundeld tot een zienswijze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer